Predsednik Srbije poručio građanima: Neće biti smanjenja plata i penzija – danas više zaraženih nego juče

Srbija će podneti krizu lakše nego druge zemlje i neće biti smanjenja plata i penzija u javnom sektoru, poručio je danas predsednik Srbije.

Vučić je ukazao da nivo javnog duga u zemljama Evrope „skače“ usled krize izazvane korona virusom, i na preko 200 odsto od BDP, dok je javni dug Srbije je na nivou od 57 odsto BDP-a.

„Nigde u svetu nije laka situacija, nije ni u Srbiji, ali lakša nego bilo gde u Evropi. Biće i bolja situacija i ljudi mogu slobodno da troše novac i neće im kasniti, ni nedostajati ni plate u javnom sektoru, ni penzije, nijedan dan“, rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

Naveo je da je javni dug Italije prešao 150 odsto BDP-a, stopa duga raste i Francuskoj, Španiji, Grčkoj, gde je prešla 200 odsto BDP-a, Hrvatskoj, Crnoj Gori.

„U Srbiji je nivo javnog duga 57 odsto BDP-a. I zato ne brinite, biće situacija dobra, biće posla, plate i penzije“, podvukao je Vučić.

„Ne brinite, i kada mislite da nemamo rezerve, mi ćemo da ih pronađemo. Ali, da vadimo iz ćupa, ne dolazi u ozbir… Trend opšte kuknjave me ne zanima, Srbija će pobediti krizu, ne lako, ali lakse nego susedi i većina durgih u Evropi“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je ponovio da neće biti smanjivanja plata i penzija, što će morati da učini najveći deo zemalja, ali ne i Srbija, zahvaljujući stabilnom finansijskom sistemu.

– Suočavamo se sa velikim problemom velikog broja zaraženih. Danas je veći nego juče. U Beogradu i Novom Sadu on je direktno vezan sa protestima, kao što smo i očekivali. To nam pravi užasne probleme – objasnio je Vučić.

– Ne znamo više gde da smeštamo ljude, zamolićemo da nam u Areni omoguće prikopčenje gasnog razvodnika – dodao je on.

Vučić je rekao da ne razume ljude, posebno one koji se bave javnim poslom, da se bave više ličnim interesima nego zdravljem nacije.

Takođe je dodao i da se nastoji da se u naredna 3 do 4 dana prevaziđu žarišta, i da se krajem nedelje krene sa smanjenjem broja novozaraženih.

Ukazao je i da se mora ubrzati izdavanje rezultata testiranja. Međutim dodao je da se devet puta više testira od po veličini druge zemlje u regionu.

– Moramo da ubrzamo da stižu rezultati u roku od 24 sata – kazao je on.

Izvor: kurir.rs