Predsednik Srbije o upadu ROSU: Ja sam sve obavestio još 17. maja, molio sam ih svaki dan da ne idu s tom akcijom

Situacija za srpski narod na Kosovu i Metohiji je danas mnogo teža nego do juče, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić, i navodi da misija KFOR-a u južnoj srpskoj pokrajini „nimalo nije statusno neutralna“.

Upitan da prokomentariše izjavu portparola KFOR-a da je najveća pretnja miru na KiM retorika lidera i zloupotreba medija, kao i da su „svi bili unapred obavešteni“ o jučerašnjoj policijskoj akciji na severu KiM, Vučić je poručio KFOR-u da javno iznesu podatak: „koga su to oni obavestili?

– KFOR ne govori istinu. Mi smo dobili obaveštajne podatke o tome oko 15. maja, a ja sam 17. maja izašao u javnost sa tom informacijom i molbom da to ne rade – istakao je on.

Kako je kazao, „možda misle ako su obavestili nekog od tih „1 od 5 miliona“ ili nekog od vladika, da su obavestili državne organe“.

– Nas nisu. Ovo smo mi dobili iz obaveštajnih izvora. Mi smo njih obaveštavali od 17. maja, kad sam ja to javno rekao – dodao je Vučić, i rekao da je država tražila da tako nešto nikada ne urade.

Kako je pojasnio, „kada su rekli da moraju to da urade jer je reč o korupciji i kriminalu, i da se Beograd meša u poštovanje zakona, onda su ljudi iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju tražili da to ne rade, da pošalju poziv, a ne da upadaju jedinicama na sever KiM“.

„Koga ste vi obavestili?“

Važno je, ističe on, videti koga su oni pre 17. maja obavestili.

– Šta imate vi da me obaveštavate kad sam ja obavestio celu javnost 17. maja. Koga ste vi pre 17. maja obavestili? Tad sam ja izašao, iz naših obaveštajnih podataka, da obavestim celokupnu javnost. Molili smo ih do prekjuče da ne idu sa tom akcijom, svaki dan, NATO, KFOR, njihovu administraciju, sve moguće – dodao je on, istakavši da je to radila Kancelarija za KiM, ne on lično.

Predsednik Srbije je naveo da KFOR „nije ni malo statusno neutralan“, kao i da se bave „retorikom i trikovima“.

– Pozivam portparola KFOR-a neka kaže koga je obavestio. Juče u jednom trenutku komandant KFOR-a nije hteo da se javi ni načelniku Generalštaba Vojske Srbije, pa onda ni mi nismo hteli da se javljamo. Čuli su se tek oko 11.30 kada smo ih upozorili na događaje. Dok je bilo najteže, kontakta nije bilo – preneo je on, i ponovio da KFOR ne govori istinu i da se to može lako dokazati.

Kako je kazao, „pošto mi imamo ne samo obaveštajne podatke, već i razgovaramo sa našim naodom na KiM, što se tiče srpskog življa danas je mnogo teža situacija nego do juče“. On je podsetio da su juče prištinske vlasti uhapsile više od 20 ljudi, prvo navodno u okviru borbe protiv korupcije, a onda zbog ubistva Olivera Ivanovića i Envera Zamberija, i upitao „zar je i jedan glovonemi čovek, koji je uhapšen, kriv zbog toga?“.

– Ajde, kažite nam više o čemu se radi. Vodite navodnu borbu protiv korupcije. Kako to da je duplo više Srba od Albanaca uhap.šeno? To znači da su Srbi 28 puta veći krim.inalci u policiji, a u Prištini svi pošteni – konstatovao je on.

Naveo je i da je devet običnih građana uhapšeno u Zubinom Potoku, kao i ruski adminsitrativac pod izgovorom da je stajao na barikadama.

– Kamo sreće da je KFOR tamo stajao i ponašao se u skladu sa Rezolucijom UN 1244, a za razliku od NATO Rus se ponašao kako treba – naglasio je Vučić, i upitao da li se u običnoj akciji policije polupa pet kamiona i 20 automobila, kao i raz.bije svo staklo u svim kućama u koje su upali i tu.ku svi na koje naiđu.

Kazao je da je naš narod mirno protestovao, i dodao da bi izbila katastrofa da je bila samo jedna ili dve pu.ške sa naše strane.

– Sve što rade je da zloupotrebe nešto i pokušavaju da od Srbije naprave krivca. I svemu tome mora da dođe kraj. Ovo je stota stvar koju su uradili, od maltretiranja i hapšenja Marka Đurića, upada više puta na sever zbog tobož hapš.enja ub.ca Olivera Ivanovića, a onda sam od njih u Briselu čuo da su to uradili da bi se neki iselili sa KiM. Oni to ne kriju – istakao je predsednik Srbije.

Naveo je da „sve to rade sa ciljem da bi sprečili da Srbi budu Srbi, jer kod njih jedini Srbi mogu da budu oni koji se kucaju jajima sa Ramušom Haradinajem, koji su njihovi poslušnici i nemaju veze sa Beogardom, kao što su pojedini njihovi kućni Srbi i kućni ljubimci, medju kojima i ona što govori da je trebalo da podržimo ovu akciju“.

-Neka NATO radi svoj posao, a kada ne bude to činio, radiće ga onaj ko treba da ga radi. Što se nas tiče, KFOR ne mora ništa da objašnjava, samo neka smanje svoje lagarije – istakao je Vučić.

Izvor: blic.rs