Predsednik Srbije na konferenciji: Od države dosad 1.100 evra pomoći – Evo ko je dao saglasnost za izvoz oruža u Jermeniju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio je planove i programe za dalji razvoj i budućnost Srbije. U Predsedništvu Srbije učestvovali su i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Ukupno 1.100 evra pomoći od države svakom zaposlenom

– Važna vest za sve zaposlene jeste i da je jutros otvoren trezor, kreće isplata 60 odsto minimalca – 155 evra ili 18.000 dinara, a ukupno to će biti 1.100 evra po zaposlenom – naglasio je predsednik i dodao da svako mora da prizna da je to ogromna pomoć države svakom zaposlenom u Srbiji.

Tadićeva vlada izvozila Jermeniji or.užje

Vučić rekao je danas da je vlada Mirka Cvetkovića, za vreme dok je predsednik Srbije bio Boris Tadić, donela zaključak da se oru.žje izvozi u Jermeniju. „U laži su kratke noge“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare povodom Tadićevih optužbi da izvozi oru.žje u Jermeniju i time kvari odnose sa Azerbejdžanom. On je novinarima pokazao dokument, zaključak Vlade Srbije od 24. maja 2012. godine.

Kako je naveo, u zaključku stoji da je tadašnja Vlada na predlog Ministarstva ekonomije saglasna da Ministarstvo ekonomije izdaje dozvole za izvoz na.ružanja u Jermeniju. „To je uradila vlada Tadića, koji je mene za to napadao“, istakao je Vučić. On je dodao da je danas razgovarao sa predsednnikom Azerbejdžana sa kojim je dogovoreno da poseti Srbiju.

Kaže da je sa Azerbejdžanom potisan akcioni plan, a da imamo prijatelj odnose i sa Jermenijom. Ističe da nikada nije govorio o potezima nekih prethodnih vlada, odbacujući tvrdnje da rušimo odnose sa Azerbejdžanom.

Dokazi za to su i infrastrukturni poslovi i gradnja puteva koje u Srbiji izvodi ta zemlja, napominjući i da je Srbija platila 91 odsto puta Ljig – Čačak i da nije govorila da je moglo bolje. Ironično primećuje da je on za sve uvek kriv, pa i za nestanak struje na Divčibarama, pa zašto onda ne bi bio i za Cvetkovićeva dokumenta. Naglašava da je veteran u politici i da ne mogu da ga pogode besmislenim pričama.

O stanju sa koronom

– Pred nama su danas 4 teme – političke, ekonomska i zdravstvena koja ljude najviše zanima. Do jutros je hospitalizovano do 2.000 ljudi manje nego pre, to svedoči koliko je situacija povoljnija, ali nije vreme za opuštanje nego da budemo još odgovorniji – rekao je predsednik dodavši da u ponedeljak kreće gradnja kovid bolnice u Kruševcu koja će ubuduće služiti i za druge pacijenti.

On je dodao da treba da budemo još odgovorniji i da nema popuštanja u borbi protiv ove opake bolesti jer su nam medicinski radnici umorni, prezasićeni i iscrpljeni da mnogi od njih moraju da dobiju godišnji odmor. On je dodao da su među preminulima sada uglavnom stariji, a ne mladi.

– Važna vest za vas je da u roku od desetak dana krećemo u veliku obnovu bolnica u Vranju, Pirotu, Kikindi i Ćupriji – rekao je predsednik i dodao da se ulaže ogroman nivac a da se radovi na Infektivnoj u Beogradu nastavljaju.

Kad je reč o eventualnoj pomoći naših lekara iz dijaspore jer su naši ovde u zemlji umorni, Vučić je odgovorio da su svi lekari dobrodošli da pomognu jer „nam nije važno ničije političko opredeljenje i za koga ko glasa već kako radi i kako leči pacijente, to je jedino važno…“

O Kosovu, dijalogu i Briselu

Kada je reč o Kosmetu, predsednik je rekao da Priština insistira na priznavanju i da ni o čemu drugom očigledno ne želi da razgovara iako hje tu reč o statusno neutralnom dijalogu.

– Onda nam recite da nećete ni o čemu ni da razgovarate ni da pregovarate osim o priznavanju – dodao je Vučić i pojasnio da kada je reč o odlasku naše robe na Kosmet da nama odgovara da piše samo Srbija bez „republika“, ali oni ni to neće…

– Ni Amerika, ni Nemačka neće povući priznanje nego gledaju kako da Srbiju uvuku u to. Nastavak je 7. septembra, ja tada idem u Brisel – rekao je Vučić naglasivši da dijalog u Briselu nije suštinski nego da je cilj samo da se ištancuje neki papir.

– Zato ću i ja da izvučem papir iz 2013. potpisan pod okriljem EU u Briselu, za osnivanje ZSO, da se prvo ispuni ono što je potpisano – rekao je Vučić naglasivši da sve ovo što danas govori pred nama rekao i pred Palmerom, i pred Lajčakom, Hisenijem…

Srbija po rastu prva ili druga u Evropi u prvoj polovini 2020.

– Srbija će u prvoj polovini godine biti po privrednom rastu prva ili druga u Evropi, izjavio je Vučić. Kaže da država mnogo pomaže srpsku privredu, koja je već bila dobro pripremljena, imajući u vidu njenu žilavost i finansijsku stabilnost, i da smo u prvom kvartalu bili prvi u Evropi po privrednom rastu, a u drugom kvrtalu samo je Litvanija ispred nas, a čekaju se još rezutlati za Irsku i Mađarsku.

Vučić je napomenuo da, ipak, Litvanije nije imala toliko problema sa kovidom kao Srbija. „U drugom kvartalu je evrozona imala minus 14,4 odsto privredni rast, Srbija minis 6,5 odsto, Nemačka 11,7 odsto i Španija 22,1 odsto…“. Vučić ističe da ćemo nesumnjivo biti bolji od svake zemlje u regionu i prvi ili drugi u Evropi u prvoj polovini 2020. „Ne znači da je svima lepo već da ćemo imati teškoće, ali da ćemo proći bolje nego drugi“, naglasio je Vučić.

O Oluji i Hrvatskoj: Želimo dobre odnose, ali ne zasnovane na poniženju Srbije

Vučić je rekao da Srbija želi dobre odnose sa Hrvatskom, pomirenje, ali ne zasnovano na poniženju Srbije i naglasio da jedino što Beograd traži jeste dobar odnos prema Srbima.

Vučić je, upitan da prokomentariše izjavu hrvatskog ambasadora u Beogradu Hidajeta Biščevića da su prava Srba u Hrvatskoj veća nego prava Hrvata u Srbiji, kazao da je logično da on tako misli, ali da se činjenice ne poklapaju s tim što govori. Ukazao je, na konferenciji za štampu da je Srbija, od 26 dogovorenih tačaka, ispunila 25, dok Hrvatska nije nijednu. Kazao je da je dato sve što su tražili vezano za Bana Jelačića, pronašli imovinska rešenja, davali pare, rešavali sve što su Hrvati tražili.

Istovremeno je podsetio da broj Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji ne može da se meri, ali da Srbija sve što čini ne meri po broju ljudi, već po tome šta želi da pokaže. Vučić je podsetio da u Srbiji ima desetostruko manje incidenata i napada na imovinu i ljude. Ukazao je na napade na automobile sa srpskim tablicama, dodajući da je to kod nas daleko manje, a ujedno državi organi to odmah reše. Govoreći o tome šta je, između ostalog Srbija uradila za hrvatsku manjinu, pomenuo je da se traži model povratka hrvastkog doma u Sremskoj Mitrovici, što kaže da nije lako i da država nudi zakup na 50 godina po ceni od jednog dinara na mesečnom nivou.

Ukazao je na izgradnju Doma kulture u Tavankutu, kao i na mesta stradanja Hrvatska u Srbiji tokom 1990-tih, te i osnivanje vaspitno obrazovnog centra u Suboticu gde je u toku realizacija. Kazao je da postoje dodatni zahtevi poput biste jednog katoličkog sveštenika, za kojeg neki kažu da ima ustašku prošlost, a neki da nema, pa se radi na utvrđivanju toga.

– Kod nas nemate ulice nikoga ko bi imao takav ugled poput Mile Budaka, koji je za Hrvate govorio nešto što je on govorio za Srbe, kao što je Srbe na vrbe. Tih ulica u Srbiji nema, a u 17 gradova u Hrvatskoj ima. Siguran sam da će sada posle proslave Oluje sve te ulice ukinuti, kao i spomenik Barišiću, koji je osuđen u Ssvedskoj za ubistvo jugoslovenskog ambasadora, rekao je on. Vučić je rekao da će to sigurno biti jedan od rezultata, a ne samo polaganje cveta na jednom mestu.

Izvor: kurir.rs