Predsednik Srbije: Jedino oko čega ne spavam je Kosovo – Ovde će plata biti 1.900 evra, a biće i promena oko ministara

Vrednost izvoza Srbije u IT sektoru je 1,4 milijarde evra, a suficit čak 800 miliona evra, izjavio je danas predsednik Aleksandar Vučić. On je dodao da je u tom sektoru u Srbiji zaposleno oko 70.000 ljudi, a da je prosečna plata 127.000 dinara.

-I kada dovedete ‘Brose’ u Pančevo, gde će neto plata biti 1.900 evra, kada otvorite MTU u Pazovi to je taj viši nivo koji tražili. Kada zapošljavate ljude, imate drugu, treću platu u porodici, rekao je Vučić.

On je naveo da je bilo teško dovesti fabrike u neka mesta Srbije, gde je ljudima trebalo obezbediti posao, poput Krupnja, Lebana, gde zapravo nema svih uslova koije investitori traže.

– Da li je moguće da dovedete ‘Brose’ u Lebane? Pa, nije, već negde pored Beograda, Novog Sada.. , primetio je Vučić i dodao da se zato, primera radi, dodatno ulaže u Lebane, u Caričin grad, u infarstrukturu, kako bi, možda, u to mesto došao još jedan, manji, ali snažniji investitor.

Dodao je i da se prvi put desilo za vreme korone da jedna domaća građevinska kompanija, koja je gradila juče otvoreni NTP Niš, rekla da veruje da je država stabilna, ali da će sama finansirati deo radova, dok ne prođe epidemiološka kriza.

Podsetio je i da je prosečan minimalac sa 15.700 dinara 2012. godine, prošle godine povećan na 30.200 dinara, što je strahovit skok.

– Razumem privatnike, kojima je teško da to plate. Moramo da brinemo o radničkim pravima, ali moramo da pružimo i najbolje uslove onome ko podiže zemlju, pa se trudimo da tu pronađemo najbolje rešenje, rekao je Vučić.

OBEZBEDIĆEMO PLATU OD 900 EVRA

Uveren da ćemo obezbediti prosečnu platu od 900 evra u roku od 5 godina.

O KOSOVU

Očekujem pritiske, postoje neslaganja na Zapadu oko Kosova, oko toga ko će da vodi igru. Ja ne mogu da odbijem EU kad smo na evropskom putu, ja ne mogu da budem neodgovoran kao Tači.

Jedino zbog čega ne mogu da spavam je Kosovo, za ekonomiju ne brinem.

O PLATAMA

Prosečna plata u IT sektoru, gde je zaposleno 70.000 ljudi je 127.000 dinara, to je taj viši nivo koji smo tražili! Nama je izvoz softvera milijardu i četiristo miliona.

Što se tiče fabrika, lako je to reći, ali koga ste mogli da dovedete da napravi fabriku u Lebane? Da odvedete nekog u Krupanj i Lebane, tu je manji broj stanovnika, manje univerzitetsko obrazovanih, naročito sa tehnoloških fakulteta, to mora da bude radno intenzivno, ali to je spas za te sredine… Oni imaju i dodatne poslove…

Minimalac nam je dvostruko skočio! Ja sam tražio da se poveća minimalac, to sam ja tražio da se zaštite siromašni radnici. Imate bele i plave koverte, gde poslodavci, naročito na jugu, traže od radnika da se 5.000 dinara vrati, apelujemo na radnike da prijave takve slučajeve.

Izvor: pink.rs