Predsednik saopštio: Odluka je pala – za građane je najbitniji 4. oktobar

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je potvrdio informaciju da je srpska strana u Briselu prihvatila kompromisni predlog za deeskalaciju situacije na severu Kosova i Metohije.

„Mislim da smo došli do neke vrste kompromisnog rešenja, kojim sam zadovoljan i smatram da je važan za našu stranu“, izjavio je Vučić na pres konferenciji u Nišu, gde je prethodno sa predsednikom EK Ursulom fon der Lajen prisustvovao početku dva važna projekta za Srbiju.

Predsednik je naglasio da su se, pod tačkom 1, obe strane u Briselu dogovorile da se ROSe povuku sa Jarinja i Brnjaka, simultano sa uklanjanjem barikada, 2. oktobra od 8 sati, i da se ROSU povuku najkasnije do 16 sati tog dana.

Takođe, KFOR će svoje snage postaviti i pre same implementacije na Jarinje i Brnjak i ostaće oko dve nedelje da bi sačuvao sigurnost okruženja i slobodu kretanja.

Ono što je za građane bitno jeste da se od 4. oktobra od 8 sati uspostavlja se „stiker“, odnosno režim nalepnica, kao privremena mera do konačnog rešenja koje je odloženo na neko vreme, a o čemu se će se tek voditi razgovarati u Briselu.

Izvor: srbijadanas.com