Pravoslavni vernici slave Svete Kirika i Julitu: Ako danas bude sunčano, ovo obavezno uradite

Şveta Julita je prema predanju bila plemićkog roda, ali je rano ostala udov.ica, sama sa svojim sinom Kirikom.

Kada je car Dioklecijan naredio pro.gon hrišćana, Julita i Kirik su uhvaćeni i izvedeni pred sudiju. Kako majka nije želela da se odrekne svoje vere, sudija joj, kaže priča, uze dete i poče ga milovati. No, Kirik povika:

– Ja sam hrišćanin, pusti me materi! – i poče rukama da grebe sudiju i otima se. Sudija se tada naljuti i uda.ri Kirika o zemlju, a dete se skotrljalo niz stepenice i pre..nulo.

I Julita je ubi*ena 304. godine. Jedan deo moštiju svetih mučenika Kirika i Julite nalaze se u Ohridu, u crkvi Svete Bogorodice Bolničke. Čitava sela i porodice danas slave Svetog Kirika i njegovu majku Julitu.

Narodna verovanja i običaji:

U nekim seoskim krajevima Srbije i danas postoji običaj sklanjanja stra.šila sa njiva jer nisu potrebna. Veruje se da Sveti Ćiril štiti od ptica grabljivica.

Veruje se da Sveti Kirik ili Ćiril štiti od kožnih bolesti, pa se ovog dana svi koji imaju zdravstvenih problema sa kožom kupaju na izvorima i rekama. Slično, postoji priča da ovaj svetac ima vlast nad sunčevim zracima i leči.

Ovo je praznik ljubavi majke i deteta, tako da žene na današnji dan treba da izbegavaju da grde i viču na decu jer će, veruje se, u protivnom biti bolesna preko godine.

Ovog drevnog „pravila“ pridržavaju se i ostali ukućani, pa je danas praznik kome se deca naročito raduju jer će im se ispunjavati svaka želja.

Izvor: pink.rs