Pravila za festivale: Narukvice za vakcinisane, a brzi test od 2.000 dinara na ulazu za one bez imuniteta

Festivali su dobili dozvolu Kriznog štaba za održavanje ovog leta, pa će mladi koji su vakcinisani ulaziti i uživati, a oni koji nisu pelcovani ili se nadaju da imaju imunitet posle preležane kor0ne moraju platiti testiranje da dokažu da su negativni, odnosno da imaju antitela.

Ujedinjeni festivali Srbije (UFS) saopštili su da su od kriznog štaba dobili saglasnost za održavanje ovog leta pod uslovima iz bezbednosnog protokola „Safe Events Serbia“ – ulazak se kontroliše i ograničava na one koji su vakcinisani, imaju antitela ili su negativni na PCR ili brzom antigenskom testu.

– Protokol je zasnovan na najnovijim naučnim istraživanjima iz Evrope, koja su dokazala da je, uz navedena ograničenja prilikom ulaska, rizik od širenja zaraze gotovo zanemarljiv, a sami festivali postaju najbezbednija mesta okupljanja u zemlji – saopštili su UFS i dodali da su prvo dozvole dobili junski i julski festivali – Arsenal i Egzit, a u najskorijem periodu se očekuju i za avgustovske – Lovfest, Bir fest i Nišvil.

Epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović podseća da skupovi do 500 ljudi mogu slobodno da se organizuju, a da su odobrili festivale jer će biti organizovani u skladu s merama.

– Egzit to planira izuzetno dobro da organizuje. Vakcinisani će da ulaze bez problema, dobiće narukvicu na osnovu koje će se videti da su imunizovani. Oni koji nisu vakcinisani i imuni moraju da imaju negativan PCR test ne stariji od 72 sata, koji inače košta 9.000 dinara. Ali, da bi prošli jeftinije, imaće mogućnost da urade brzi, antigenski test na licu mesta, na samom ulazu, koji će koštati oko 2.000 dinara i rezultati će biti za 10-15 minuta. Svi instituti i zavodi su prihvatili da to rade tamo gde se održavaju festivali – objasnio je za Kurir Tiodorović i dodao da broj posetilaca nije ograničen, ali i da su sami organizatori predvideli manji broj nego što je bio u „mirnodopsko“ vreme.

Izvor: kurir.rs