Poznati neurolog otkiva metodu koja provereno radi: Mozak je moguće podmladiti

Ljudski mozak je veoma komplikovan. Sastoji se od 100 milijardi neurona, a broj veza između njih je veći od broja zvezdi. Ovaj organ učestvuje u svemu što radimo. Njegov uravnotežen rad pruža nam zdravlje, blagostanje i mudrost. Međutim, mi svakodnevno gubimo 85.000 moždanih ćelija. Ali ispostavlja se da određena vrsta života može to da promeni, piše stil.kurir.rs.

Doktor Denijel Ejmen je počeo da se zanima da tajne mozga kada je proučavao snimke svog mozga. Tada je imao 37 godina i shvatio je da njegov mozak ne izgleda mnogo zdravo. Denijel nije pio alkohol, nije pušio ili se drogirao, ali je imao nekoliko nezdravih navika: spavao je samo 4-5 sati dnevno, pio je gazirane sokove, imao višak kilograma i patio od hroničnog stresa.

„Bilo mi je žao moga mozga i želeo sam da ga poboljšam,“ rekao je i od tog trenutkaje počeo da radi na sebi, rešio se starih navika i usvojio nove, zdrave.

Osnovao je desetine klinika širom sveta koje su proučavale moždane funkcije. Za period od 20 godina, dr Ejmen je napravio 70.000 tomograma ljudi iz 90 različitih zemalja i dokazao da svi možemo da usporimo ili čak preokrenemo proces starenja. Najbolji dokaz da je njegova teorija bila ispravna bila je poboljšanje njegovog sopstvenog tomograma.

Naše svakodnevne navike mogu da naškode ili pomognu našem mozgu. Najopasnije stvari za zdravlje mozga su povrede (nema ništa gore od lopte koja nas udari u glavu), droga i alkohol, gojaznost (kada se povećava težina, smanjuje aktivnost u mozgu), pušenje, visok krvni pritisak, dijabetes, toksini iz okoline, nedostatak fizičke aktivnosti, zavisnosti od kompjuterskih igara, prekomerne količine kofeina, nedostatka sna, stres, sedelačnog načina života i negativnih misli.

Izvor: stil.kurir.rs