Poučna priča: Ruke majke kriju tajnu njene žrtve za decu

Diplomirao je sa najvišim ocenama, bio je zadovoljan postignutim uspehom i bio je siguran da ga čeka lepa i sjajna karijera. Jedna od najvećih kompanija u njegovoj zemlji objavila je konkurs za popunjavanje radnih mesta. On je dostavio potrebnu dokumentaciju i prošao završni razgovor.

Dok je sedeo kod generalnog direktora kompanije koji je pregledavao njegovu dokumentaciju, bilo mu je postavljeno nekoliko pitanja.

Direktor: Da li ste imali bilo kakvu stipendiju tokom studija?

Mladić: Ne, nikakvu.

Direktor: Da li je vaš otac platio za vaše studije?

Mladić: Ne, moj otac je umro kada sam imao samo godinu dana. Moja majka mi je pomagala sve vreme da se obrazujem.

Direktor: A gde radi tvoja majka?

Mladić: Ona ne radi nigde, već u svom domu pere i pegla odeću drugih ljudi.

Zatim, direktor ga je zamolio da pokaže ruke. Kada ih je video, video je da su to dve bele i nežne ruke. Zatim je direktor pitao:

– Da li si ikada pomagao majci u onome što radi?

Mladić: Ne, nije mi dozvolila, stalno mi je govorila da učim.

Direktor mu se zatim obratio sa sledećom molbom: Da ode kući i opere ruke svoje majke.

Mladić je na početku bio zbunjen, ali pošto je to bio posao koji je želeo da dobije, nije previše razmišljao. Otišao je kući, objašnjavajući majci zahtev direktora i zamolio ju je da joj opere ruke. Kada je čula za posao, bila je veoma sretna, ali je pristala da joj sin opere ruke.

Stavio je ruke pod mlaz vode, i dok je počinjao da ih pere, počeo je i da plače. Tek tada, po prvi put u svom životu, primetio je kakve su ruke njegove majke. Bile su ispucane, koža joj je bila gruba i natečena.

Tek tada je shvatio da su njene ruke njega podigle i omogućile mu obrazovanje. Tada je shvatio da je sve u životu došlo od te dve suve i natečene ruke. Te noći su sedeli zajedno i razgovarali.

Sutradan je otišao do direktora i rekao mu šta se desilo. Direktor ga je pitao šta je naučio iz svega ovoga, na šta je odgovorio:

– Shvatio sam pravo značenje zahvalnosti.

– Shvatio sam da, da moja majka nije postojala, danas ne bih bio ovo što sam sada.

– Shvatio sam da su neke stvari zaista teške.

– Shvatio sam važnost porodice.