Postoje dva glavna razloga zbog čega je rupica na lavabou veoma bitna

1. Sprečava prelivanje

Prvi razlog je sprečavanje prelivanja vode. Ukoliko začepite lavabo (ili kadu ili sudoperu) i pustite vodu pa zaboravite na to, višak tečnosti će kroz tu rupu ulaziti u odvod i na taj način će se sprečiti da voda počne da curi po podu. Ali, ako voda iz slavine curi jakim mlazom, tada će prelivanje samo biti odloženo, tako da je važno da se ne opustite previše kada pustite vodu, a odvod je začepljen.

Takođe, treba imati na umu da taj otvor svoju funkciju vrši samo u slučajevima kada se stavi čep i umivaonik se puni vodom, ali ne i u situacijama kada je sam odvod začepljen, osim eventualno kada se radi o kadi jer je ponekad u tom slučaju veća udaljenost između odvodnog otvora i prelivnog priključka.

2. Poboljšava odliv

Taj otvor, naime, pomaže da voda brže prolazi kroz odvodnu cev tako što dopušta vazduhu koji se nađe u odvodu da izađe. Kada tog otvora ne bi bilo, voda bi oticala vrlo sporo. Možda ste ponekad primetili da kroz taj otvor izlaze mehurići sapunice kada nešto perete pa malo preterate sa deterdžentom, to je taj višak vazduha koji treba da izađe.

Ponekad je treba očistiti

S obzirom na to da ljudi uglavnom paze kada čepom zatvore odvod i puste vodu, pa ona ne ulazi u taj otvor, u njemu zna da se nagomila prljavština, pa je dobro s vremena na vreme ga očistiti kako protok vazduha i vode ne bi nailazio na prepreke.

Izvor: telegraf.rs