Posle Nove godine kreće uklanjanje splavova „Cunami haus“

Splavovima „Cunami haus“, nelegalno postavljenim duž Savskog nasipa, sat ubrzano otkucava, jer bi novom odlukom i planom mesta za postavljanje plovila na delu obale i vodnog prostora na teritoriji Beograda, čije usvajanje se očekuje oko Nove godine, konačno biti uklonjeni svi ilegalni plovni objekti u prestonici.

Marko Stojčić, glavni gradski urbanista kaže da je pored splavova „Cunami haus“ problematično i na stotine drugih.

– Plan mesta za postavljanje plovila na delu obale i vodnog prostora na teritoriji Beograda je u izradi, epidemija korone je to usporila, čekaju se i izmene Zakona o vodama. Očekujemo usvajanje plana oko Nove godine. Ali to nije stopostotno izvesno, jer je u pitanju veliki broj objekata. Sve je popisano i sagledano, koje zone mogu da budu u opticaju, a koje ne mogu. I zbog zaštite kulturnog nasleđa i zbog kvaliteta pijaće vode. Imamo mnogo stvari da završimo, plan je radio Urbanistički zavod, finansira ga Sekretarijat za privredu i imamo radnu grupu – navodi Stojčić.

Iz Sekretarijata za inspekcijske poslove kažu da je za „Cunami haus“ inspekcijskim nadzorom na licu mesta utvrđeno da postoji osam objekata za uklanjanje, a u vezi sa kojima se vode upravni postupci pred ovim sekretarijatom.

– Za ovu vrstu objekata tehnički pregled obavlja Lučka kapetanija Beograd, koja izdaje i plutajuću dozvolu. U obavljanju inspekcijskog nadzora komunalni inspektori Sekretarijata za inspekcijske poslove nalažu uklanjanje plutajućih objekata ukoliko su postavljeni u zoni koja planom postavljanja nije predviđena za tu vrstu objekta, ukoliko ne poseduju važeću plutajuću dozvolu, ukoliko su havarisani ili su vlasnici/korisnici nepoznata lica, odnosno ukoliko su napušteni. U toku je izrada novog plana postavljanja plutajućih objekata i izrada nove odluke – navode iz sekretarijata.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kako navode iz tog resora za portal Kurir, početkom septembra uputilo je Urbanističkom zavodu Beograda uslove za izradu odluke i plana. Taj dokument, između ostalog, predviđa i minimalnu međusobnu udaljenost plutajućih objekata, koja će se određivati za svaki objekat posebno, a koja ne može biti manja od 15 m, kako bi se omogućio prilaz vatrogasnog broda u slučaju požara. Objekti moraju biti udaljeni i od izvora pijaće vode – reni bunara u prečniku 120 m, a od cevastih bunara u prečniku 50 m. Zabranjeno je postavljanje plutajućih objekata 50 m uzvodno i nizvodno od svih podvodnih instalacija. U priobalju reke Save može biti zauzeto maksimalno 30 m vodenog prostora, a na mestima sedam metara uzvodno i nizvodno od stepeništa zabranjuje se postavljanje objekata.

Oliver Ilić iz Udruženja grupe građana Saviski nasip ističe za Kurir da splavovi „Cunami haus“ ugrožavaju reni bunare, iz kojih se Beograd snabdeva pijaćom vodom.

– Splavovima sa Savskom nasipu svoje otpadne vode i fekalije ispuštaju u reni bunare. To predstavlja ozbiljnu opasnost po ljudsko zdravlje i preti nam da ostanemo bez glavnih vodoizvorišta u Beogradu. Pedeset odsto vode Beograd dobija iz tih podzemnih voda, reni bunara. Broj splavova na mestu izvora, gde su i splavovi „Cunami“, prevelik je, kao i na celom Savskom nasipu, gde ih ima preko stotinu – kaže Ilić.

Izvor: kurir.rs