Poskupele četiri omiljene navike Srba: Skuplja kafa i vožnja – Loše vesti i za pušače

Akcize za gorivo, kafu, alkohol, duvanske proizvode i naftne derivate poskupljuju od prvog dana oktobra. Akcize na ove proizvode rastu za osam posto, pa će zbog ovog nameta koji ubire država, Srbi skuplje plaćati svoju omiljenu naviku.

Prvi na spisku za poskupljenje je alkohol, budući da spada u akciznu robu, a zakon prepoznaje više kategorija alkoholnih pića, pa su samim tim i nameti drugačiji.

Zakon o akcizama kaže da je namet za niskoalkoholna pića, koja u svom sastavu imaju od 1,2 do 15 odsto alkohola, poput vina, 23,14 dinara po litru, dok je namet za pivo 26,44 dinara po litru.

Što se tiče jakih alkoholnih pića, sa udelom alkohola od bar 40 odsto, kao što je viski, akciza se obračunava na količinu čistog alkohola. Ako je jačina nekog pića 40 odsto, to znači da se u jednom litru pića sadrže četiri decilitra čistog alkohola, odnosno na 2,5 litra pića ima litar čistog alkohola.

Dakle, 100 litara čistog alkohola nalazi se u 250 litara pića, a akciza na tu količinu je 46.250 dinara, pa je namet za litarsku flašu pića 185 dinara. Nakon povećanja, iznos akcize na niskoalkoholna pića je 24,95 dinara, na pivo 28,56, a na jaka pića 49.950 dinara na 100 litara čistog alkohola, odnosno 199,8 dinara po flaši.

Druga na spisku poskupljenja je kafa. Državni namet za kilogram nepržene kafe bio je 92,99 dinara, a za kilogram pržene 116,23. Za kilogram ljuspica i opni od kafe, država na ime akcize uzimala je 127,85 dinara. Akciza se naplaćuje i na ekstrakte kafe, i to 174,36 dinara po kilogramu.

Usvajanjem povećanja akcize za osam odsto, država će od kilograma nepržene kafe imati prihod od 100,43 dinara, a od kilograma pržene kafe 125,53 dinara. Za kilogram ljuspica, država će ubuduće ubirati 138,08, a za kilogram ekstrakta 188,31 dinar.

Pušači već znaju da se akcize na cigarete menjaju dva puta godišnje, a neposredno nakon toga, menjaju se i cene, pa svaka pakla poskupi po 10 dinara. Po pakli, država je od poslednjeg povećanja polovinom godine, uzimala 84,25 dinara. Od oktobra, ovaj iznos bi mogao da bude 90,99 dinara.

Međutim, to ne znači da će cigarete da poskupe za tih skoro sedam dinara.
Iako se akciza na cigarete povećava dva puta godišnje, oba puta po dinar i po, cene po pakli skoče za po 10 dinara, oba puta.

Ovo je treći put da se menja akciza na cigarete u samo jednoj godini. Utešna vest za pušače je da se od 1. januara sledeće godine nastavlja sa regularnim uvećanjem akciza dva puta godišnje, po 1,62 dinara – ne skoro sedam, kao sada.

Pored toga, poskupljuje i akciza na gorivo. Cena goriva trenutno je 214 dinara za litar dizela i 191 dinar po litru za benzin. Pored svih ovih proizvoda, povećaće se i akcize na gas, kao i nikotinske vrećice i ostale nikotinske proizvode.

Izvor: nova.rs