Porodično letovanje ove godine moglo bi da bude nikad skuplje: Detaljan spisak cene testova u regionu

Oni građani Srbije koji se, i pored preporuka epidemiologa da ostanu u svojoj zemlji, ipak odluče da letuju u inostranstvu, moraće da, pored uobičajenih troškova u svoju računicu uvrste i jedan dodatni – pcr test. Ako taj papir bude obavezan, za četvoročlanu prodicu to da značni i dodatni trošak od čak oko 1.000 evra u zavisnosti gde planiraju da letuju.

Evopska komisija je pre dva dana izašla sa preporukama o otvaranju granica unutar EU koje će se sprovoditi u dve faze, ali bez ikavih preporuka o testovima i korona pasošima, jer zaključeno je, „oni nisu pouzdan način da se dokaže nepostojanje infekcije“, ova dva dokumeta i dalje su u fokusu.

Neke države regiona koje naši turisti najčešće biraju za destinacije na kojima će letovati uvele su prethodnih dana pravilo da će svima koji budu izrazili nameru da na njihovu teritoriju kroče, biti neophodan negativan test, koji će prethodno morati da urade u svojoj domovini, najduže 72 sata pre polaska na odmor.

A s obzirom na to da je zdravstvenom preporukom usvojenom na sednici Kriznog štaba Vlade, pre par dana, propisano da će ubuduće, i za ulazak u Srbiju biti neophodan negativan test, ne stariji od tri dana, te da oni koji ga ne budu imali moraju u izolaciju u trajanju od 14 dana, ovo će za naše građane značiti dupli trošak.

Odnosno, svi koji bi da izađu iz zemlje moraće da imaju uredan test koji bi im otvorio vrata za ulazak u stranu zemlju, a potom još jedan da bi se vratili u svoju. Osim ukoliko ne ostaju manje od 72 sata.

Vlada Srbije je juče usvojila i određene izmene, koje malo olakšavaju stvar, barem što se tiče troška u Srbiji. Naime, svi građani koji u zemlju uđu iz inostranstva bez negativnog PCR testa, taj test moći da urade u zemlji (po ceni od oko 6.000 dinara) i, ukoliko je negativan, prekinu dvonedeljnu izolaciju. Dakle, u tom slučaju neće biti potrebno da se plaća preskup test u državama iz kojih se vraćate, ali ćete ipak moraiti u izolaciju, s tim što ćete moći da je prekinete pre isteka roka od 14 dana, odnosno čim vam stigne negativan rezultat.

Osim toga, Vlada je donela odluku i da svi studenti i maloletni građani kada žele da putuju u inostranstvo ili hoće da prekinu saomizolaciju, test mogu da urade besplatno.

Mera Vlade Srbije o obaveznom negativnom testu inače, na snazi je, do 31. maja, ali može biti produžena.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija YUTA ističe za „Blic“ da još postoji nada da turistička sezona neće u potpunosti propasti ovog leta.

– Očekujemo da početkom juna mere dodatno budu ublažene pošto relaksacija u zemljama u regionu ide sve brže. To znači da postoji ekonomski interes da ove godine ipak bude nekog posla u turizmu. Postoje najave da će Grčka i Bugarska do sredine juna napraviti protokol sa Srbijom kako se ne bi usporavao protok stanovništva – ističe Seničić.

Kako kaže, mnogo toga trebalo bi da se zna već sledeće nedelje.

– U petak će se održati sastanak ministara turizma zemalja Evropske unije baš povodom turističke sezone, pa očekujem da će Grčka i Bugarska početkom sledeće nedelje doneti konkretne odluke u vezi sa prijemom turista tokom leta – naglašava Seničić.

Izdavanje „zdravstvnog pasoša“ u Srbiji će koštako oko 6.000 dinara, a koliko će za ovaj dokument morati da se izdvoji u našim omiljenim turističkim destinacijama?

Grčki ministar turizma Haris Teokaris najavio je da će turistička sezona u ovoj državi početi 1. jula.

– Ideja je da se testiranja obave u zemljama iz kojih dolaze turisti, tako da bi ljudi u avionu mogli da se osećaju bezbednije znajući da su svi putnici negativni. Takođe, turisti dolaze u Grčku na odmor da se opuste. Ne treba da razmišljaju o tome da li je neko ko se sunča par metara od njih zaražen. Ulaže se mnogo resursa kako bi testovi bili jeftini i dostupniji svima – podvlači Teokaris.

Turisti koji dolaze u Grčku ovog leta trebalo bi da budu testirani, ali ovo pravilo ne mora da bude obavezujuće za sve goste ove mediteranske zemlje.

Dok je pand.mija bila u zamahu, pojavile su se najave da će dobrovoljni test koštati od 120 do čak 300 evra. Nakon što se veliki broj turista zapitao ilsplati im li se da za porodični odlazak na neku od grčkih plaža izdvoje i više o 1.000 evra samo za potrebe testiranja, vlasti ove zemlje odlučile su se kasnije, za nešto drugačije rešenje.

U predlogu vlade upućenom Evropskoj komisiji (EK) navedeno je da testovi ne bi morali da budu obavezni za turiste iz država koje su pokazale „čvrste i trajne dokaze“ da je u zemljama iz kojih dolaze pa.demija pod kontrolom.

Ko se tokom leta bude odlučio da poseti hrvatsko primorje, moraće da se pripremi na izdvajanje značajnije sume novca, kojom bi se, kako u ovom trenutku stvari stoje, mogao platiti i ceo jedan aranžman.

Iz hrvatskog instituta za javno zdravlje dolaze informacije da testiranje košta 1.506 kuna, što je negde oko 200 evra.

To znači da bi, za letovanje u ovoj zemlji, jedna četvoročlana porodica iz Srbije morala, samo za testiranje, da izdvoji oko 1.000 evra. Četiri testa u Srbiji, kao uslov za odlazak na more, od po 6.000 dinara i četiri testa od po 200 evra, da bi izbegli boravak u izolaciji po povratku u domovinu, predstavljaju sumu kojom bi se moglo podmiriti barem još jedno letovanje za celu porodicu.

Hrvatska će ove godine biti jedna od najpogođenijih zemalja kada su u pitanju ekonomske posledice koje je epidemija ostavila na turizam, jer joj je jedan od osnovnih budžetskih prihoda. Turizam u hrvatskom BDP-u učestvuje sa oko 20 odsto.

Navode da im domaći turisti ne mogu spasiti sezonu, jer je njihov udeo u ukupnom prometu u zadnje dve rekordne godine bio oko 12 posto.

Najavljuju da će doći do sniženja cena turističkih aranžmana, ali, čini se, ako budu želeli da koliko-toliko sezonu održe, moraće da, zajedno sa aranžmanima, spuste i cene testova.

Turistička sezona u ovoj zemlji mogla bi, barem delimično, da počne 1. juna, a najpesimističnija predviđanja kažu – 15 jul. Prethodnih dana počeli su dogovori o epidemiološkim merama za ugostitelje, hotelijere i privatni smeštaj.

Plaže u Crnoj Gori otvaraju se u petak, 15. maja, a na 16 kvadratnih metara biće dozvoljeno da se postave po dve ležaljke i jedan suncobran.

Kako se ističe u zaključcima sa sednice Upravnog odbora Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, kupališta i privremene lokacije u zoni morskog dobra staviće se u funkciju u skladu sa preporukama Nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti i naredbom Ministarstva zdravlja, prenosi Bankar.me.

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović pozvao je građane Srbije da “u skladu sa preporukama zdravstvenih vlasti dve države” dođu u Crnu Goru i Budvu na letovanje.

– Želim najbolju moguću saradnju između Crne Gore i Srbije, kao dve prijateljske i bratske države. Razgovarali smo o konkretnim pitanjima saradnje ambasade i opštine Budva. Da unapređujemo ekonomsku, privrednu, političku, kulturnu saradnju Republike Srbije i opštine Budva. Meni je dat zadatak praktično da sa Crnom Gorom maksimalno iznađemo rešenja koja će zahtevati poštovanje svih epidemioloških mera – kaže Božović.

Vlasti najavljuju da će cene testiranja biti minimalne, pa bi, čini se, barem kada su testovi u pitanju, Crna Gora ove sezone biti jedna od najjeftinijih destinacija.

Izvor: blic.rs