Porodici Savić vraćena ćerkica: Prvi susret usvojene devojčice (3) i roditelja

Borisavu (48) i Biljanu Savić (52) iz Beograda vraćena je usvojena devojčica, koju su im oduzeli radnici Centra za socijalni rad iz Subotice zbog greške u proceduri, iako su Savići imali validno rešenje o usvojenju deteta.

Dete je vraćeno u hraniteljsku porodicu, gde je boravilo pre osam meseci, to jest do dolaska u tu beogradsku porodicu na adaptaciju.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević saopštio im je danas da će im devojčica biti vraćena. Na konferenciji za medije u Palati Srbija rekao je da je danas doneo rešenje da se odobri zasnivanje usvojenja porodici Savić, a na preporuku komisije koja je u skladu sa zakonom pregledala dokumentaciju.

Najveća radost za porodicu Savić, osim pozitivnog rešenja, bilo je i prisustvo devojčice Lenke koja je danas bila „zvezda“ konferencije.

Ministar je čestitao porodici Savić i poželeo im da o detetu brinu, da raste u normalnim okolnostima i da se takav slučaj više u Srbiji nikada ne dogodi zbog „aljkavosti“ u proceduri tokom usvajanja.

– Želim da se zahvalim svima koji su pomogli da se ovaj slučaj reši pozitivno. Ovolika podrška nas obavezuje da postanemo roditelji kojim će se naša ćerkica jednog dana ponositi – rekao je Borisav Savić nakon obraćanja ministra.

Borisav i Biljana su se odmah sreli sa devojčicom i nisu mogli da sakriju sreću zbog ponovnog susreta.

Podsetimo, ovaj slučaj odjeknuo je kao bomba u svakom kutku Srbije, jer je porodica Savić imala rešenje o usvojenju devojčice od Centra za socijalni rad iz Subotice, koje je dobila polovinom maja ove godine, dok je dete kod njih u porodici već sedam meseci boravilo na adaptaciji. Iako je situacija bila formalno-pravno apsolutno čista za te roditelje, radnici subotičkog centra pokucali su na vrata Savića 8. juna, donevši u rukama rešenje u kojem piše da im se dete oduzima jer je tokom postupka usvojenja napravljena proceduralna greška.

Kako su majka i otac, kao gromom pogođeni iznenadnim obrtom situacije, objasnili, proceduralnu grešku napravili su radnici subotičkog Centra za socijalni rad i Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku jer su od početka znali da buduća devojčicina majka Biljana ima više godina od dozvoljene granice između usvojitelja i usvojenika, a to je 45, a ipak su dozvolili usvojenje deteta.

Majka je u času usvojenja imala 51 godinu, a otac 47. Kako je Borisav naveo prošlog četvrtka za Kurir, to je bio razlog da iz Centra za socijalni rad iz Subotice oduzmu dete i odvedu ga u hraniteljsku porodicu u Subotici. Istog dana o čitavom slučaju Ministarstvo za rad obavestilo je MUP, a Borisav, koji je tada bio u ministarstvu.

Izvor: kurir.rs