Pojačanje u Vladi Srbije: Među favoritima su četiri žene, brojni stari ministri mogu da se pozdrave s funkcijom

Velike šanse da uđu u Nemanjinu 11 i postanu deo Vlade Srbije imaju funkcionerke Srpske napredne stranke Marija Obradović i Irena Vujović, doktorka Darija Kisić Tepavčević, ali i Brankica Janković.

Kako saznajemo iz vrha vlasti, na listi onih koji mogu biti zamenjeni, nalaze se socijalisti – ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović, ali i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministar rada i socijalne politike Zoran Đorđević, omladine i sporta Vanja Udovičić, kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, ministar za inovacije Nenad Popović.

– Svi oni su zreli za zamenu. Što zbog loših rezultata i istrošene energije, što zbog uspavanosti i nedostatka angažovanja u dnevnoj politici i prisustva na terenu. Đorđeviću je posebno bio minus to što su loše vođeni i kontrolisani domovi za stare tokom epidemije – kaže naš izvor.

– Doktorku Dariju Kisić Tepavčević kao favorita za ministarku prvo su prepoznale kladionice, a sada se kao ozbiljan kandidat pominje i u političkim krugovima. Mada je u početku za to mesto bio viđen dr Zoran Gojković, tokom kor.ne je Kisićeva dobila veću popularnost. Za novu članicu vlade viđena je aktuelna poverenica za ravnopravnost Brankica Janković, za koju upućeni kažu da bi mogla da vodi Ministarstvo rada i socijalnih pitanja jer ima višegodišnje iskustvo u toj oblasti – kaže naš sagovornik.

Za potencijalnu ministarku viđena je i članica predsedništva SNS Irena Vujović. Kao moguća ministarka pominje i Marija Obradović, potpredsednica SNS, ili kao predsednica Narodne skupštine ukoliko Maja Gojković preuzme Ministarstvo pravde.

– Postojalo je reči da Vujovićevoj pripadne mesto ministarke bez portfelja zadužene za podsticaj nataliteta ili pak ministarstvo ekologije, ali će se o tome još pričati jer definitivne odluke tek treba doneti – priča naš izvor.

Irena kaže da je pre svega zahvalna podršci koju su građani pružili na izborima, a posebno je ponosna na rezultate u opštini koju vodi.

– Ostvaren je istorijski rezultat na izborima, što od nas iziskuje veliku odgovornost. Moramo da se borimo i radimo još više i posvećenije kako bismo opravdali ukazano poverenje. Podjednako odgovoran zadatak je obavljati funkciju predsednika opštine ili biti član vlade. Moj budući rad isključivo će biti posvećen dobrobiti građana, obavljaću ga odgovorno kao i dosad, bez obzira na funkciju koja će mi biti poverena.

Poverenica za ravnopravnost Brankica Janković kaže za Kurir da o ovoj temi ni sa kim nije razgovarala. – Jedino je tačno da imam mnogo iskustva u toj oblasti i, logično, znanja, sve drugo prvi put čujem od vas. Nikada o tome nisam ni sa kim pričala, niti u tom pravcu razmišljala. Doduše, i posao koji sam radila poslednjih pet godina imao je mnogo dodirnih tačaka jer najčešće najslabiji članovi društva traže zaštitu, ali to je ipak nešto sasvim drugačije i zahteva i druga znanja i veštine – izjavila je ona.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković očekuje da će nova vlada biti brzo formirana, a da bi se iznenadio, kako kaže, da više od dva tri sadašnja ministra ponovo dobiju mandat. Među sigurnim ministrima je, po njegovom mišljenju, Siniša Mali, aktuelni ministar finansija. – Nova vlada biće brzo formirana, ali tek posle skupštine SNS, koja je jednako važna kao i upravo održani izbori – rekao je Stanković.

Izvor: kurir.rs