Pobednik se vraća na Kalemegdan: Statua se postavlja uoči Sretenja

Pobednik će nakon četiri meseca „odsustva“, iz smederevskog ateljea stići u Beograd sutra, dok će u petak biti vraćen na Kalemegdan. Statua se postavlja uoči Sretenja, a građani će kao i pre restauracije, moći da ga vide na platou ispred Gornjeg grada Beogradske tvrđave u četvrtak od 10 do 16 sati.

Ceo proces, od skidanja sa postamenta do vraćanja, izazvao je veliku pažnju javnosti, a sve informacije o fazama obnove deljene su sa građanima na zvaničnom tviter-nalogu. Nedavno je urađen najoštećeniji deo kružnog postamenta ispod skulpture od odgovarajućeg kamena istog porekla i geološke starosti kao originalni.

– U restauratorskoj praksi pronalazak odgovarajućeg materijala je jedan od najtežih zadataka, a u ovom slučaju smo ponosni što smo u tome uspeli – objavljeno je na tviter-nalogu „Pobednika“. – Zbog velikog interesovanja i pitanja, obaveštavamo sugrađane da nikakve izmene na skulpturi nisu obavljanje, niti je tako nešto bilo moguće. Radovi koji su urađeni vezani su isključivo za očuvanje spomenika i sprečavanje njegovog nepovratnog uništenja.

U toku decembra završeni su delikatni radovi na konzervaciji stuba i postamenta. Ugrađena je nova konstrukcija od nerđajućeg čelika unutar skulpture. Crne nečistoće sa kipa, koje su se godinama taložile od smoga i čađi skidane su na poseban način, uz pomoć metoda čišćenja suvim ledom. Za obnovu jednog od simbola Beograda, Grad je izdvojio 26 miliona dinara.

Skinut 10. oktobra

Bronzani Meštrovićev kip, visok 4,25 metara i težak skoro tonu, skinut je sa postolja 10. oktobra, uz pomoć sajli i dizalice. Obnovi su prethodile detaljne višegodišnje pripreme, kada je utvrđeno da je „Pobednik“ u katastrofalnom stanju.

Stručnjaci iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda, uz pomoć 3D skeniranja otkrili su da na bisti postoji 30 rupa od gelera, nastalih tokom Drugog svetskog rata.

Izvor:  srbijadanas.com