Pljačkaju srpske roditelje, otac očajan: Dete plače i moli, a to je pola moje plate – 100 evra za jednu noć u Vojvodini

Noć u Vojvodini 100 evra, isto toliko za jedno prenoćište na Tari. Ili putovanje od dve noći u nekoj od srpskih banja po ceni 150 evra.

Ne, ovo nije ponuda neke ekskluzivne svetske turističke agencije za prebogate japanske turiste koji bi da vide Srbiju, već za roditelje srpskih osnovaca i srednjoškolaca.

– Bio sam potpuno šokiran kada nam je razredna mog sina, gimnazijalca, predočila ponudu po kojoj treba da platimo gotovo 12.000 dinara za ekskurziju koja predviđa jednu noć negde u Vojvodini, ne piše čak ni gde. Druga ponuda je po istoj ceni, takođe sa jednim noćenjem, ali na Tari. Kao da je važno gde je noćenje. Pa da je u hotelu sa pet zvezdica u Kanu, opet je mnogo. Bio sam šokiran, kao i ostali roditelji – priča otac jednog beogradskog gimnazijalca i nastavlja ne krijući ogorčenje.

– Ja sam bio odlučan da ne dozvolim da me ovako opljačkaju. Pa, moja plata je 26.000 dinara, zar treba pola da dam za jednu noć na ekskurziji. Međutim, sin je počeo da plače, kaže da će ga biti sramota od drugara i moli me da ipak ide. Oni upravo, kad nude ovako nešto, na to i računaju u svom bezobrazluku.

Ministar prosvete Mladen Šarčević oštro je poručio da će sve pritužbe roditelja biti preispitane, a škole koje krše pravila biti kažnjene.

– Roditelji moraju da znaju da ne može ništa da im se nudi bez odobrenja saveta roditelja. Treba da se formiraju i opštinski saveti, da se u celu priču uključi lokalna samouprava kako bi se tačno znalo ko, šta i za koliko novca organizuje ekskurzije. Ovako se izlobira školski odbor i lako prolazi. Ali mi to nećemo dozvoliti. Osim što ćemo kažnjavati škole, dobro bi bilo sprečiti da se ovakve stvari uopšte dešavaju – poručio je ministar Šarčević.

Na pitanje kako zaustaviti ovu pljačku, predsednik Udruženja potrošača iz Kragujevca Zoran Nikolić kaže da u Pravilniku o ekskurzijama nisu predviđeni izleti, jednodnevna i dvodnevna putovanja učenika.

– Takve ekskurzije samostalno organizuju nastavnici koji postaju turistički vodiči. Roditelji najčešće ni ne znaju da ugovor sklapanju s njima, da njima plaćaju, a ne školama koja u ovakvim situacijama ne snosi nikakvu odgovornost za decu. Skupo je zato što nastavnik uzima ogromnu proviziju za svoju uslugu – kaže Nikolić i savetuje roditeljima da jasno i glasno pitaju u školi ko organizuje ekskurziju škola ili nastavnik na svoju ruku?

Izvor: kurir.rs