Plate od 800 do 1200 evra: Pomama za sezonskim radnicima – ova zanimanja su najtraženija

Leto je oduvek predstavljalo period u kome je ponuda poslova i potražnja za radnom snagom u inostranstvu najveća, pa radnici mogu da ostvare ozbiljne prihode, i da se u svoju zemlju sa krajem leta vrate sa punim džepom.

Ova sezona se zbog opšte situacije ne može porediti sa ranijim godinama, ali kako vreme odmiče radnicima se otvara sve više prilika. Sve je veći broj objava koje kruže društvenim mrežama, u kojima se nude brojni poslovi po turističkim mestima širom Evrope.

Crna Gora

U ponudi za radnike ima nekoliko poslova, pa se tako barmenima nudi između 800 i 900 evra plata, konobarima 700 evra, kuvarima 1200 evra, a pomoćnim kuvarima 700 evra.

Rad je organizovan u 2 smene od 08 do 4 i od 4 do 12, i radnicima sleduje jedan slobodan dan u nedelji.

Evropa

Grčki ugostitelji ove sezone imaju problem sa manjkom radnika, pa su krenuli u potragu za jeftinom radnom snagom, i to ponajviše za radnicima iz Srbije.

„Grčki ugostitelji tako su već sada, kada sezona kreće uveliko, došli u situaciju da jednostavno nemaju radnike. Zbog toga su pohrlili u Srbiju, čijim je sezoncima i grčki minimalac od 650 evra sasvim pristojna zarada, a posebno imajući u vidu da je to daleko iznad njihovih primanja u Srbiji“, kaže jedan ugostitelj iz Polihrona.

Slična situacija je i u Norveškoj, gde takođe nedostaje ugostiteljskih radnika. Zbog toga su Norvežani prošlog meseca popustili ograničenja ulaska, a kako bi privukli radnike koji su „strogo neophodni kako bi se izbegli zastoji u projektima ili preduzećima u naredna četiri meseca“.

Izvor: blic.rs