Pismo Zorana Đinđića Savetu bezbednosti UN o Kosovu: Svaka njegova reč udara u srce Albanaca i Srba

Situacija na Kosovu može imati posledice koje mogu destabilizovati ceo region i stvoriti nezavisnu albansku drzavu, deo je upozorenja u pismu koje je premijer Zoran Đinđić u februaru 2003 godine poslao članovima Saveta bezbednosti UN.

On je zatražio i poštovanje Rezolucije 1244 i povratak srpske vojske i policije na Kosovo, navodi se u pismu koje je objavio taj list, a o kome je govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju u parlamentu.

„Prećutno klizanje Kosova ka nezavisnosti preti da destabilizuje ceo region. Situacija u BIH i Makedoniji moze ozbiljno da bude poremećena u slučaju takvog scenarija koji je danas, na žalost jedini kome se pruža šansa“, stoji u pismu Đinđića, koji je objavio Kurir.

Ono što se na terenu događa, naveo je tada Đinđić, nije u skladu s konceptom SB i preti da destabilizuje Srbiju i Balkan.

„Međunarodne organizacije (Kfor i Unmik) nadleznosti koje su Rezolucijom 1244 oduzete Srbiji i Jugosalviji i predate njima postepeno prenose na lokalne strukture sa krajnjim rezultatom da će jednog trenutka organi Kosova imati sve nadležnosti jedne nezavisne države, osim međunarodnog priznanja.

Tu više nema ni govora o bilo kakvoj autonomiji nego samo o okolnostima pod kojima će biti konstatovana nezavisnost“, upozorio je Đinđić.

On je jos tada izrazio sumnju da albanska strana neće pristati na predloge, ali i to da je neophodno da se nađe kompromis, jer jedino tako može da se sačuva državna stabilnost.

„Pitanje je da li se pri rešavanju teškog problema sme uvažiti volja samo jedne strane i kakve to posledice po stabilnost regiona može da ima. Složićete se, stabilno i trajno će biti samo ono rešenje koje uvažava interese obe strane. Veoma sam zabrinut zbog onoga sto se događa u vezi sa KIM i još više zbog onog što vidim da će se u neposrednoj budućnosti događati“, naveo je premijer.

„Greše svi koji misle da to moze proći bez dramatičnih posledica. Moj osnovni interes kao i interes vlade u Beogradu jeste da očuvamo stabilnst regiona, efikasnu zastitu ljudskih prava da bismo mogli uspešno rešavati nagomilane ekonmske probleme i da bismo umanjili ogromno siromaštvo našeg stanovništva“, napisao je Đinđić.

Naveo je i da svi ovi ambiciozni ciljevi mogu da budu poništeni ako se u pogledu rešavanja problema Kosova bez odlaganja ne krene u traženje zdravog kompromisa.

Đinđić je naveo i da ne postoji namera i plan da se ispuni stav Rezolucije 1244 pri povratku kontingenta bezbednosih snaga Jugoslavije.

„Zbog svega toga povratak proteranih Srba je onemogućen (za tri i po godine vratilo se manje od dva odsto ljudi) pošto ih Albanci ne zele u svojoj budućoj nezavisnoj drzavi, a i sami Srbi ne smatraju bezbednim povratak na teritoriju koja može postati nezavisna albanska država“, naveo je Đinđić.

Izvor: kurir.rs