Pazite na klimu u automobilu: Troši mnogo, ako je neispravna

Sa prelepim prolećnim danima i prvim visokim temperaturama, mnogi posežu za klima uređajem u automobilu. Ali unutrašnjost ne miriše dobro, niti je vazduh dovoljno hladan? Ili neki čudan zvuk koji dolazi iz otvora za vazduh? Potrošnja goriva nije smanjena, iako su letnje gume već u automobilu, a nema snega ili leda, nema klizanja ili vožnje na duže staze pri malim brzinama?

Zaključak je jedan – klima uređaj je potrebno proveriti pre nego što nastavite sa korišćenjem. Automobil sa ispravnim klima uređajem uključenim tokom vožnje obično troši samo 2 do 3 procenta više goriva. Dakle, u prosečnom automobilu srednjeg dometa, koji potroši oko 7 litara goriva na 100 kilometara, povećana potrošnja iznosi oko 2 decibela na 100 kilometara. Istina, klima uređaj će u potpunosti rashladiti unutrašnjost vozila, čak i ako nedostaje više od četvrtine freona, ali prosečna potrošnja goriva će se povećati za više od jednog litra.

Zašto je važno redovno održavati klima uređaj? Garantuje dugovečnost uređaja, a za vozača i putnike znači prijatno putovanje i – zdravlje! Neispravan uređaj povećava potrošnju goriva i zagađenje okoline. Pored toga, kada je uključen klima uređaj, u unutrašnjost vozila provaljuju se mikroorganizmi, uglavnom bakterije, što putnici prepoznaju kao neprijatan miris. Nedostatak gasa potreban u sistemu je razlog nedovoljnog ili nikakvog hlađenja vazduha.

Samo ako se ovaj sistem pravilno održava, odnosno da li se brinete za redovno čišćenje rashladnog sredstva i izduvnih gasova u kompresoru i proverite da li gas curi kod ovlašćenog prodavca, onda možete biti sigurni da će klima uređaj raditi u punom kapacitetu. Sistem se sastoji od mnogih gumenih cevi koje ne zapečaćuju uvek 100%. Kroz mikroskopske rupe i pore kućišta kompresora, rashladni gas se stalno oslobađa u atmosferu.

Naravno, važno je spomenuti i zagađenje okoline. To je bio jedan od razloga za uvođenje novog R1234f, koji je daleko manje ekološki prihvatljiv. Za poređenje, recimo da je stari gas R134a 1.430 puta štetniji za atmosferu od ugljen-dioksida (CO2).

Servis klima uređaja preporučuje se svake godine, a zamenite unutrašnje filtere jednom ili dva puta godišnje.