Patrijarh Pavle je govorio da svaki vernik treba da uradi jednu stvar na Aranđelovdan

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Sabor svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznatog kao Aranđelovdan.

Prema crkvenom predanju, anđeo Mihailo je prvi stupio u borbu sa zlim duhom i to ime po crkvenom tumačenju, označava „onog koji je kao Bog“.

Kako se Arhangel Mihailo smatra živim svetiteljem postoje običaji prema kojima se za današnji praznik ne sprema žito, ali je patrijarh Pavle je govorio da obavezno treba spremati žito za Aranđelovdan.

– Kuvana pšenica nije simbol smrti, već života onih koji su živeli i koji žive u veri sa Bogom i svojom Krsnom slavom. Istina je, takođe, da su svi sveci živi, jer u Bogu niko ne može biti mrtv – Bog je Bog živih, a ne mrtih – govorio je patrijar Pavle.

Narodno verovanje kaže da se prema vremenskim uslovima na ovaj dan, može odrediti kakva će biti godina. Kakvo je vreme na Aranđelovdan, tako će biti tokom cele zime i proleća.

Aranđelovdan je po broju porodica koja ga slavi kao krsnu slavu, drugi u Srbiji, odmah posle Svetog Nikole.

Da li će Aranđelovdan biti proslavljen uz posnu ili mrsnu trpezu, zavisi od toga na koji dan pada.

Grci Arhangela Mihaila smatraju dobrim duhom koji čuva dom, a Srbi mu se isto tako mole kada god im je potrebna pomoć za sebe i najbliže.

Sveti arhanđeo Mihailo jedna je od najčešćih srpskih krsnih slava, bila je slava i srpske kraljevske loze Nemanjića.

Izvor: espreso.rs