Patrijarh Irinej izneo svoj i stav Patrijaršije: Naš dragi predsednik se junački bori, ja se divim toj energiji

Redovno godišnje zasedanje Svetog arhijerejskog Sabora Srpske pravoslavne crkve održano je juče, a svim pristunima obratili su se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegova svetost patrijarh srpski Irinej.

Patrijarh je nakon Vučićevog obraćanja Saboru u Patrijaršiji izjavio da svi vide da se Vučić „junački bori za državu, narod i Kosovo“ i da je to njegov i stav Sabora.

– „Najviše vremena smo posvetili Kosovu, nećemo odustati od borbe za Kosovo“, rekao je patrijarh Irinej, u zajedničkom obraćanju sa Vučićem, navodeći da je neizvesno kako će se to pitanje reštiti.

Kako je rekao, „nadamo se u Boga“, kao i da puno zavisi od situacije u svetu, „od onih koji podržavaju nas i onih koji podržavaju drugu stranu“.

– Mi smo dva sata razgovarali sa našim dragim predsednikom o problemima u kom smo i kao narod, država i crkva, a najviše pažnje smo posvetili o problemu Kosova i Methojije. Konstatovali smo da je stanje na Kosovu vrlo teško i da je, s obzirom na prilike u kojim se nalazimo, vrlo neizvesno i pitanje je kako će se završiti i naći rešenje za Kosovo – rekao je patrijath Irinej na početku.

„Ono što vidimo svi, naš predsednik se junački bori za državu, narod i Kosovo“, rekao je patrijarh Irinej, navodeći da nema sumnje u njegove dobre namera i trud.

– Naša želja je vezana za Kosovo i naša ljubav prema Kosovu, ali na žalost, što se kaže, želim ti ćerko da te carev sin uzme, ali drugi igraju oko kuće. Borićemo se, nećemo posustati u odbrani Kosova, a koliko ćemo uspeti… nadamo se u Boga u našu istoriju i uz pomoć naših prijatelja. Koliko ćemo uspeti, ostaje da vidimo, a zavisno od situacije u svetu – rekao je patrijarh Irinej.

Patrijarh je rekao da se divi toj energiji, „jer je svaki drugi dan na putu i vodi teške razgovore van Srbije“, izjavio je patrijarh Irinej.

„Ja mu se divim kako to izdržava i molim se Bogu da mu da snage i mudrosti da svoju ulogu predsednika države odigra na najbolji i najkorisniji način“, rekao je patrijarh Irinej.

Na pitanje da li je to njegov lični stav ili stav Sabora, on je rekao da je to stav i njega i Sabora.

Podsećamo, predsednik Aleksandar Vučić je na poziv patrijarha Irineja došao u Patrijaršiju na sednicu redovnog godišnjeg zasedanja Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve nakon čega je u obraćanju medijima precizirao da se razgovaralo dva i po sata, pa naglasio da je tokom zasedanja pokrenuto pitanje i položaja Srba u Republici Srpskoj, te o demografiji stanovništva.

– Izneo sam sve svoje brige, a mislim da je patrijarh razumeo. Jedan vladika mi je rekao da ću biti kriv šta god da uradim, ali moje je da se borim. Sabor sam obavestio o svim pregovorima i pitanjima, a oni mene o svojim brigama. Posebno se zahvaljujem Dodiku koji je razumeo sve naše probleme, izneo svoje mišljenje, a nije skupljao političke poene na Saboru – kazao je predsednik Srbije, pa se zahvalio i patrijarhu Irineju.

Po završetku obraćanja, Vučić nije želeo da odgovara na pitanja novinara.

Izvor: espreso.rs