Pala velika i bitna odluka – Tiče se cene dizela: Ni povećanje akciza neće uticati na njegovu cenu

„Ove nedelje cena nafte na svetskom tržištu zabeležila najveći pad od avgusta prošle godine. Iako je došlo do povećanja akciza, to neće negativno uticati na povećanje cene dizela i to je nešto sto želimo da obezbedimo za naše građane i u narednom periodu“, izjavila je Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike nakon sastanka sa Naftnom industrijom Srbije i Udruženjem naftnih kompanija.

Na sastanku je zaključeno da je snabdevanje tržišta gorivom stabilno, uz očekivanje da se cena dizela neće menjati u sledećem periodu.

„Time smanjujemo i inflatorne pritiske što ima višestruke koristi. Nastavićemo da nadgledamo cene dizela u Srbiji i cilj nam je da u narednom periodu one ne rastu i da obezbedimo predvidljivost i sigurnost za sve. U ovome će nam pomoći i Naftna industrija Srbije koja je pouzdan partner države bila u prošlosti i nastoji da to bude u budućnosti“, objasnila je ministarka.

Kompanija NIS pažljivo prati situaciju na globalnom i lokalnom tržištu nafte i naftnih derivata i aktivno daje doprinos očuvanju sigurnosti i stabilnosti snabdevanja. Istovremeno, kao odgovorna kompanija NIS u poslovanju uzima u obzir i makroekonomske faktore.

Zbog toga će kompanija NIS preduzeti sve aktivnosti koje od nje zavise kako se u narednom periodu ne bi uvećale cene osnovnih vrsta goriva na benzinskim stanicama, brinući istovremeno o svojim potrošačima i uvažavajući napore Vlade Republike Srbije u poboljšanju životnog standarda građana Republike Srbije.

Izvor: kurir.rs