Ozbiljan udar na džep građana: Sredstvo za dezinfekciju ruku prodaju za 800 dinara

Uprkos vanrednom stanju i naporima Vlade Srbije da zaustavi neosnovano dizanje cena medicinskih proizvoda neophodnih za zaštitu stanovništva tokom epidemije koronavirusa, građani Srbije i dalje u pojedinim apotekama papreno plaćaju zaštitne maske i sredstva za dezinfekciju, pa je tako jedan potrošač u Beogradu tečnost za dezinfekciju ruku platio čak 800 dinara!

Beograđanin (ime poznato redakciji) u apoteci „Kršenković“ u Beogradu u petak je kupio „dezihend“, sredstvo za dezinfekciju ruku, u ambalaži od jednog litra po ceni od 800 dinara. Nakon što je na internetu proverio cene i saznao da se „dezihend“ može naći i za 455 dinara, slučaj je prijavio tržišnoj inspekciji. A protiv te apoteke, kako saznajemo, bilo je još pet-šest prijava zbog cene tog proizvoda.

Međutim, u apoteci „Kršenković“ kažu da oni prodaju drugi proizvod – „dezihend N“, koji je skuplji od običnog „dezihenda“ jer sadrži „dodatnu hemijsku supstancu čija je nabavna cena visoka“.

– Dobavljač nas je obavestio da je „dezihend N“ bio spreman za izvoz za tržište Nemačke, ali je zbog zabrane izvoza ponuđen tržištu Srbije i našim građanima. Ovo je trenutno bilo jedino dezinfekciono sredstvo koje smo mogli da nabavimo – kaže za Kurir farmaceutkinja Snežana Živanović iz apoteke „Kršenković“ i dodaje da da bi, da su bili u mogućnosti, nabavili jeftina dezinfekciona sredstva proverenog kvaliteta.

Zakonski propisi

Ona napominje i da ta apoteka poštuje sve zakonske propise kada je u pitanju formiranje cene, u šta se, kako kažu, uverila i inspekcija, koja je u više navrata posetila apoteku.

Vlada RS je 18. marta zbog kovida-19 ograničila marže svih učesnika u lancu snabdevanja zaštitnom opremom tako da ne prelaze nivo marži tih proizvoda od 5. marta, a otvoren je i novi telefonski broj (011/2699-610) za prijavu trgovaca koji neosnovano dižu cene. Aleksandar Bojičić, načelnik tržišne inspekcije za Beograd, kaže za Kurir da tržišni inspektori svakog dana dobiju između 20 i 30 prijava samo za region prestonice.

– Primili smo i prijavu za ovaj slučaj, ali je ustanovljeno da ovaj proizvod apoteka ranije nije imala u ponudi, pa nije bilo moguće uporediti s maržom od pre 5. marta – kaže Bojičić i dodaje da se veliki broj prijava građana odnosi upravo na povećanje cena sredstava za dezinfekciju i zaštitnih maski.

– Međutim, u najvećem broju slučajeva utvrđeno je da apoteke, kao i dobavljači, nisu dizali cene marži, već da je cena ovih proizvoda rasla zbog povećanja cena u nabaci, pa su tako, primera radi, nabavne cene za maske u jednom trenutku bile 55 dinara, pa 75, pa su porasle na čak 170 dinara – objašnjava Bojičić.

Izvor: kurir.rs