Ovo su pravila koja će morati da se poštuju u svakom gradskom prevozu

Gradski prevoz u Beogradu ponovo će početi da funkcioniše 8.maja, a propisano je ukupno oko 20 pravila o ponašanju putnika.

To je izjavio Zoran Radojičić, gradonačelnik Beograda, navodeći da je sva pravila dao Gradski zavod za javno zdravlje, da će se osim nošenja zaštitine opreme poštovati i socijalna distanca, te da će se ulaziti na jedna vrata.

U vozilu će biti redar koji će kontrolisati da li građani poštuju propisana pravila i voditi računa o broju putnika, te kontrolom bus plus kartice proveravati da li je reč o zaposlenim licima ili ne.

Takođe, dodao je, nalepnice će biti i na podu vozila i označavaće mesta za stajanje i kretanje putnika kroz vozilo.

Naveo je da će broj putnika u jednom vozilu zavisiti od veličine samog vozila, ali da će ih otprilike biti upola manje nego pre epidemije.

Kako bi se građanima olakšalo da drže distancu i pridržavaju se propisanih mera, gradonačelnik je naveo da se označavanje ne vrši samo u autobusima, već i na beogradskim stajalištima gde se mogu videti iscrtane crvene tačke.

Važno je da građani dok čekaju autobus stoje na rastojanju od metar i po, a ne blizu jedni drugih kao što je ranije bio slučaj.

Gradonačelnik Beograd je naglasio da su dezinfekcija i čistoća vozila u gradskom prevozu izuzetno značajni, te da će se sa time nastaviti i ubuduće.

„Grad Beograd daje svoj doprinos na taj način što će primenjivati mere koje preporučuju epidemiolozi i odgovorna lica, ali i svaki pojedinac mora dati svoj doprinos tako što će prilikom korišćenja gradskog prevoza poštovati propisana pravila ponašanja“

Ponovno uspostavljanje i organizovanje prevoza, pojasnio je, podrazumeva četiri faze, od kojih će u prvoj prevoz moći da koriste isključivo zaposleni.

„Kako se budu aktivirale određene privredne grane, tako će broj ljudi koji se vozi biti sve veći“, rekao je Radojičić i naveo da će u drugoj fazi prevoz moći da koriste đaci i studenti, u trećoj nezaposleni, turisti i druga lica, a u četvrtoj i sugrađani stariji od 65 godina.

Izvor: tanjug.rs