Ovo su nove cene koje nas čekaju od februara: Rastu cene cigareta, goriva i pića

Pušači će od 3. februara za paklicu cigareta davati u proseku deset dinara više, a istovremeno se očekuje i povećanje cene kafe, alkoholnih pića i goriva.

Razlog za poskupljenje ovih proizvoda je uvećanje akciza, to jest njihovo usklađivanje s godišnjom inflacijom u 2019, koja je iznosila 1,7 odsto. Odluku o novim iznosima akciza Vlada Srbije donela je 21. januara.

Prema posebnom akciznom kalendaru za duvanske proizvode, akcize na cigarete su od Nove godine uvećane za dinar i po, pa država po ovom osnovu uzima proizvođačima 73,7 dinara po paklici umesto 72,2 dinara, koliko je to bilo do sada.

– Ova norma je usvojena 2017. i po njoj se dva puta godišnje uvećava akciza na cigarete, obično na početku i sredinom godine. To je zato što su kod nas duvanski proizvodi znatno jeftiniji nego u Evropi, pa se s porastom cene reguliše i smanjuje broj potrošača i prodatih proizvoda – rekao je za Kurir ekonomista Ivan Nikolić.

Praksa je da se uz povećanu akcizu na cenu cigareta dodaje i proporcionalna akciza od 33 odsto cene, a na sve to se dodaje i PDV. Zbog ovoga će cigarete na kioscima i u marketima poskupeti za 10 dinara po paklici. Cenovnike će već od 3. februara prva promeniti kompanija „Filip Moris“, a od 10. februara i kompanija JTI iz Sente.

Nikolić podseća da se, osim za cigarete, s godišnjom inflacijom usklađuju i iznosi akcize na duvanske prerađevine, kafu, alkoholna pića i derivate nafte. – Ove akcize se svake godine usklađuju s godišnjom inflacijom, to je trend poslednjih nekoliko godina, i to nije ništa neobično. Na cene proizvoda kao što su kafa, alkoholna pića i gorivo utiče samo inflacija i svake godine jednom godišnje se ovi iznosi usklađuju. Veoma retko dolazi do izuzetaka. Prošle godine je inflacija bila prilično niska, 1,7 odsto, pa nikakvih drastičnih promena neće biti – dodaje Nikolić.

NISKOALKOHOLNA PIĆA 22,84 din.

PIVO 26,1 din./litar

RAKIJA OD ŽITARICA 343,7 din./litar

NEPRŽENA KAFA 91,8 din./kg

NAPICI S KAFOM 344,24 din./kg

TNG 44,59 din./kg

KEROZIN 68,5 din./kg

Izvor: kurir.rs