Ovo su cene paprike, sve spremno za zimnicu – Za paradajz izdvojite i do 100 dinara, promet znatno slabiji

Pred početak vikenda najtraženija je paprika, koju su kupci pazarili za stavljanje zimnice i kuvanje ajvara. Za kilogram ovog povrća treba izdvojiti od 70 do 100 dinara, u zavisnosti od veličine. A cena paradajza je kao na početku sezone, od 50 do 100 dinara po kilogramu.

Trgovci su saglasni da im je promet slabiji ove godine u odnosu na prethodne, da ne pomažu ni leskovačka paprika ni paradajz.

– Ljudi u ovom periodu uglavnom kupuju povrće koje ostavljaju za zimnicu i voće za kuvanje slatkog ili džema. Sada ništa, tezge pune, ali nema ko da pazari. Manje je i ljudi, kažu cene visoke, a mi smo snizili koliko smo mogli, da i mi nešto zaradimo – razočarano priča Mileva P. iz Šepšina kod Mladenovca, koja drži tezgu na pijaci „Zeleni venac“.

Cena karfiola i brokolija je po 100 dinara, kilogram krastavčića je 50 dinara, dok je vezica od tri šargarepe i dva celera 70 dinara.

S druge strane, boranija, za koju treba izdvojiti 300 dinara po kilogramu, govore zakupci tezgi, dosta se traži. Tu su i bamije, čija cena po kilogramu iznosi 500 dinara.

Za plavi patlidžan iz buđelara treba izdvojiti 60 dinara, kao i za krompir, dok kilogram crnog luka košta 70, a vlašca 100 dinara.

Komad ananasa je 150 dinara, kilogram grejpfruta 250 dinara, a limuna 200 dinara.

Na pojedinim tezgama i dalje se mogu naći maline i borovnice, koje staju po 600 dinara, ali i lubenice čija cena već dugo „stagnira“ i iznosi 50 dinara po kilogramu.

Izvor: kurir.rs