Ovo se dešava u vašem telu nakon dva dana bez cigareta!

U samo 20 minuta nakon zadnje cigarete usporavaju se otkucaji srca, a povišen krvni pritisak uzrokovan pušenjem opada.

Ako ste ikada pokušali da prestanete da pušite, znate koliko je teško da odbacite tu naviku. Čak i ako toga niste svesni, nikotin nas lišava kiseonika, smanjuje proizvodnju kolagena i utiče na elastičnost kože koja postaje umorna i bez sjaja.

 

Neverovatno je koliko se toga događa u telu, navodi Her, tokom samo dva dana bez cigareta. Možda vas ovo podstakne da pušenje zamenite nekom mnogo zdravijom aktivnosti.

Nakon samo 20 minuta događa se nešto važno

U samo 20 minuta nakon poslednje cigarete usporavaju se otkucaji srca, a povišen krvni pritisak uzrokovan pušenjem opada. Dakle, tada se smanjuje i rizik za srčani zastoj i pojavljivanje ugrušaka, a možete da primetite da vam ekstremiteti postaju topliji.

Lakše dišete i krećete se

Ako niste znali, pušenjem se u krvi skuplja ugljen-monoksid, a on je otrovan u velikim dozama. Osam sati nakon prestanka pušenja smanjuju se količina monoksida, a povećava nivo kiseonika zbog kog lakše dišemo i više nam se mišići ne umaraju tako brzo.

Srce bolje radi

Nakon jednog dana bez cigareta, srce bolje pumpa krv jer ima više kiseonika, odnosno više se ne muči.

Ukus i miris hrane su intenzivniji

Štetne materije u cigaretama uništavaju završetke naših nerava zbog čega ne osećamo ukus i miris hrane kao pre nego što smo počeli da pušimo. Samo dva dana nakon što smo cigaretama rekli doviđenja, čula ukusa i mirisa se vraćaju u normalu, a sva hrana je odjednom ukusnija.

Ako ste izdržali dva dana bez pušenja, gurajte dalje.

Nakon ovog perioda možemo ući u krizu jer telo naporno radi kako bi se rešilo svih loših materija. Postajemo razdražljivi i osećamo veliku potrebu za cigaretom, ali upravo se tada treba da se suzdržimo od njih. Pijte puno vode, šetajte na svežem vazduhu, a pomoći vam mogu i nikotinski suplementi.

Izvor: alo.rs