Ovo retko ko zna: Zašto se mesi hleb sa novčićem za vasilicu

U vreme Božje naklonosti Svetom Vasiliju Velikom, postao je arhiepiskop Kesarijski, koji je bio veoma pohlepan i bezobrazan čovek, sa navikom da redovno dolazi sa svojom vojskom i pljačka grad.

Kad je sv. Vasiliju rečeno da se ponovo pojavljuje eparhija, zamolio je bogate ljude iz Kearsije da donesu sve svoje dragulje i zlatnike.

Kad je eparh stigao, sveti Vasilije ga je dočekao i ponudio mu blago. Eparha je bio iznenađen i osramoćen nekim čudom, odbijajući da preuzme bilo šta ili opljačka grad.

Nikad se nije vratio niti dosađivao vernicima grada. Sveti Vasilije ostao je sa svim draguljima i zlatnicima u novogodišnjoj noći ne znajući čemu pripadaju. Zatim je prosvetljen od Gospoda, zamolio je kuvare da naprave male hlebove za svakog vernika.

U svaki je hleb stavio nešto dragulja i zlatnika. Na novogodišnji dan kada su svi ljudi dolazili u crkvu, svima je dao po jednu veknu hleba. Ono što je svako pronašao u hlebu bilo je upravo ono što je on ranije dao.

Da bi se obeležio ovaj događaj do današnjeg dana, praktikuje se na dan Svetog Vasilija Velikog, odnosno na Novu godinu (po starom kalendaru) da se mesi hleb sa novčićem u njemu.

Hleb se deli tako da je prvo parče posvećeno sećanju na Gospoda Isusa Hrista, drugo Svetoj Bogorodici, a treće Svetom Vasiliju Velikom. Zatim se hleb deli onima koji su prisutni. Onaj ko nađe novčić dobija blagoslov svetog Vasilija Velikog za narednu godinu.