Ovo je pravi razlog zbog kojeg Hrvati masovno dolaze u Srbiju

Vojvođansko selo Bogojevo, nedaleko od graničnog prelaza kod Erduta, poslednjih godina je postalo prava šoping meka za Hrvate u potrazi za jeftinijim cigaretama, lekovima, životnim namirnicama, kao i higijenskim potrepštinama.

Kako i ne bi kada je, kako pišu mediji, skoro sve gotovo upola jeftinije nego u Hrvatskoj.

Zato ne čudi što se na graničnom prelazu Bogojevo-Erdut čak i radnim danom čeka u redovima, a pred najvećim supermarketom u selu najviše se mogu videti automobili vukovarskih, osječkih i belomanastirskih registracija. S druge strane, roba je ista kao ona na policama hrvatskih trgovačkih centara.

Cigarete su jeftinije i 80 kuna po boksu (nešto više od 10 evra), ali pošto je preko granice dozvoljeno preneti samo jedan po osobi veliki broj Slavonaca pravi društvo pušačima i prenosi dodatne količine.

Jeftinije su i testenine, sokovi, zamrznuto povrće, pirinač, džemovi, kao i slatkiši, pogotovo oni hrvatskih brendova

Penzioneri, pak, granicu prelaze kako bi kupili tablete protiv bolova, vitamine, kreme, ali i lekove na recept za koje je doplata u Hrvatskoj veća od pune cene u Srbiji.

Popularna su i razna pomagala, te toplomeri sa živom koji su u celoj EU zabranjeni.

Uz to, mnogi u Bogojevo odlaze i na ručak, koji je takođe jeftiniji nego u Hrvatskoj. Veliki broj Osječana čak organizuje proslave u Bogojevu ili obližnjem Apatinu, budući da se tamo mogu naći riblji specijaliteti po mnogo nižim cenama. Reč je, naravno, o sveže ulovljenim ribama iz Dunava koji teče odmah pored restorana.

Kako pišu mediji, Hrvati u inostranstvu ostavljaju i po više stotina miliona kuna.

Ipak, koliko se tačno godišnje potroši u pograničnim mestima Srbije i BiH teško je proceniti, a podatke o tome nemaju ni Ministarstvo finansija, Hrvatska gospodarska komora, Zavod za statistiku, kao ni Poreska uprava Srbije.

Izvor: srbijadanas.com