Ovo je najlakši način da prepoznate da li je meso koje kupujete sveže

U poslednje vreme, bilo je mnogo zabrinutosti i sumnje u vezi sa hranom.
Odakle dolazi, koliko je kvalitetna i da li je sigurno ono što jedemo su neka od pitanja koja ljudi sve češće postavljaju.

Međutim, najveću pažnju treba posvetiti kupovini mesa. Ako uzmemo u obzir da jedan Srbin u proseku jede više od 30 kg godišnje, kao i činjenicu da se više od 60% hrane sastoji od mesa u svakodnevnom obroku, shvatićete koliko je važno da meso bude zdravo i testirano.

Sigurno želite za sebe i svoju porodicu samo ono što je najbolje za stolom. Svaki put kada odete u prodavnicu gde se mesni proizvodi prodaju, pitate se da li ste napravili dobar izbor ili ste možda kupili staro meso. Postoji nekoliko saveta sa kojima možete primetiti da ste kupili pravo sveže meso.

Uvek ćete primetiti sveže pileće meso u svetloj boji. Miris je neutralan, dok meso oko kostiju ne sme biti tamno, to je zapravo znak da je meso staro. Svežo juneće meso je prošarano sa sićušnim žilama dok je staro sa debelim masnim. U jagnjećem mesu postoji trik koji se odnosi na proveru svežine mesa, a to je njegova elastičnost. Jagnjetina je mnogo čvršća i ima prepoznatljiv miris. U stvari, nedostatak ovog svežeg mirisa može biti pokazatelj da meso možda nije sveže i da je duže zamrznuto.

Kada su praznici blizu, karakteristično je i obilno kupiti svinjetinu, ali je potrebno obratiti pažnju kada je u pitanju njena svežina. Meso ne sme biti lepljivo ili sivkasto, već crveno i čvrsto.