Ovo će vam otvoriti oči: Glavni razlog zbog kog se debljamo nema veze sa hranom

Kako starimo, sve smo skloniji debljanju i većem broju kilograma, a mršavljenje ide sporije.

Mnogi su to osetili na vlastitoj koži – s godinama postaje teže skinuti suvišne kilograme i ne vratiti ih.

Jeste li se ikada pitali zašto se s godinama lakše debljamo? Odgovor koji zapravo nema veze s hranom i prehrambenim navikama.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih se s godinama lakše debljamo, ali najveći je gubitak mišićne mase koji se sa starenjem događa kod svakog čojeka, kaže doktorica Karolajn Apovian, direktorica Centra za nutricionizam i kontrolu telesne težine u Bostonu i potpredsednica Udruženja za gojaznost.

Deo mišićne mase koji je definisan najvažnija je stvar koja određuje brzinu metabolizma. Drugim rečima, što je mišićna masa veća, to ćemo sagoreti više kalorija. Mišićna masa počinje se smanjivati oko 30. godine, a taj proces zvan sarkopenija ubrzava se oko 40. godine.

Ako ne preduzmemo nešto da zaštitimo i izgradimo tu definisanu mišićnu masu, naše telo trebaće manje kalorija da se udeblja, metabolizam će se usporiti, a izgubljenu mišićnu masu zameniće masno tkivo, objašnjava doktorica Apovian.

Uz sarkopeniju, krivci za veću sklonost debljanju i otežano mršavljenje kako starimo su i hormonske promene, veća sklonost sedelačkom načinu života, povećana količina stresa i manjak sna zbog sve većih odgovornosti i obaveza, prenosi Zadovoljna.hr.

Karolajn Apovian dala je i tri saveta kako sprečiti smanjenje mišićne mase: Radite vežbe s tegovima barem dva puta sedmično, povećavajući s vremenom i težinu tegova i intenzitet vežbanja; Naspavajte se jer san omogućava telu da se regeneriše i mišićima da se obnove; Jedite hranu bogatu nemasnim proteinima. Najbolji izvori takvih proteina su jaja, riba i piletina te biljni proizvodi poput tofua,leblebija, orašastog voća i semenki.

Izvor: espreso.rs