Ovih 5 srpskih opština upravo je dobilo po milion franaka: Razlog je sjajan

Mali Zvornik, Gornji Milanovac, Apatin, Ljubovija i Bor dobili su danas ukupno milion franaka bespovratne pomoći Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), kao najboje od 44 lokalne samouprave koje su učestvovale u projektu „Reforma poreza na imovinu“.

Cilj tog projekta je bilo proširenje obuhvata nekretnina koje su bile van poreske evidencije, odosno povećanje prihoda od poreza na imovinu. Na svečanosti u Skupštini Grada Beograda predstavnici uprave Malog Zvornika dobili su ček na 400.000 franaka, Gornjeg Milanovca ček na 300.000 franaka, Apatina na 150.000 franaka, Ljubovije na 100.000 franaka i Bora ček na 50.000 franaka.

Rekli su da će novac utrošiti na projekte važne za život njihovih gradjana.

Projekat „Reforma poreza na imovinu“, počeo je pre oko godinu i po dana, vrednosti šest miliona franaka i trebalo bi da bude završen u aprilu 2021. godine. Cilj je da se naplata poreza na imovinu u lokalnim samoupravama koje u njemu učestvuju poveća za trećinu.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije Branko Ružić kazao je da u 44 lokalne samouprave, s više od dva miliona stanovnika, ukupno evidentirano više od 100.000 nepokretnosti koje nisu bile u poreskim spiskovima. Tokom prve godine je zbog većeg obuhvata nepokretnosti ukupno naplaćeno pet milijardi dinara više nego pre.

„U 2017. godini naplata je bila 45 milijardi dinara, dok je u 2018. godini iznosila skoro 50 milijardi dinara“, rekao je on i ukazao da najveći uspeh što je to bilo moguće bez povećanja poreza, odnosno samo povećanjem obuhvata naplate.

Porez na imovinu je izvorni prihod opština i gradova, koji u celosti ostaje njima, te time finansiraju škole, kulturu, sport, puteve, vodovod, kanalizaciju.

Direktorka Švajcarske agencije za razvoj i saradnju Ursula Lojbil kazala je da je projekat obezbedio 325 popisivača koji su proveravali da li se stvarno stanje poklapa sa poreskom evidencijom na osnovu koje se plaća porez na imovunu.

„Već u prvoj godini programa lokalne samouprave koje su u njemu učestvovale uspele su da povećaju svoje poreske prihode od naplate poreza na imovinu za prosečno devet odsto“, rekla je ona.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić kazao je da je ućešće u projektu bilo prilika da se uredi lokalni poreski sistem. ;Po njegovim rečima, prihod od poreza na imovinu u Boru je za samo godinu dana uvećan za 15,2 odsto.

„Važno je da se nije uvećao porez, već se povećao broj gradjana koji su počeli da ga plaćaju“, kazao je Milikić. ; Predsednik Opštine Mali Zvornik Zoran Jevtić istakao je da će novac koji je opština dobila biti iskorišćen za projekte koje su predložili gradjani. Već je predloženo 15 projekata medju kojima uredjenje autobuskih stajališta i izgradnja predškolske ustanove.

Izvor: espreso.rs