Ove greške svi pravimo kada kuvamo kafu: Postoji zlatno pravilo za pripremu omiljenog napitka

Iako to radimo automatski svakog jutra i smatramo da ne radite ništa pogrešno, ipak postoji nekoliko koraka u procesu kuvanja kafe u kojima pravimo sitne greške koje nas koštaju pravog ukusa.

Količina zrna ne odgovara stilu kuvanja

Metode kuvanja kafe s kraćim vremenom kontakta zahtevaju finije mlevena zrna kafe, oni s dužim vremenom kontakta zahtevaju grublje mlevena zrna.

Korišćenje vode iz slavine

Lako je zaboraviti da je kafa približno 98 odsto vode. Unošenje odgovarajuće hemije vode promeniće kvalitet ovog napitka, a idealno bi bilo upotrebljavanje filtrirane vode.

Kuvate na pogrešnoj temperaturi

Temperatura vode izuzetno je važna. Tokom kuvanja treba da bude između 90° C i 95° C. Korišćenje termometra najjednostavniji je način da proverite da li je voda dovoljno vruća, ali ako pri ruci nemate nijednu od ovih mogućnosti, vodu možete prokuvati i ostavite je da stoji oko 30 sekundi pre kuvanja.

Ne merite svoju kafu

Ljudi često dodaju previše kafe da bi bila jačeg ukusa, ali ako koristite previše, rizikujete da dobijete kisele ukuse.

Uprkos onome što mislite, više kafe neće napraviti jaču šoljicu kafe. Postoji samo određena količina kofeina koji možete izvući iz zrna pre nego što uništite ukus, zbog vremena kontakta, brzine ekstrakcije i razmere vode i kafe. Zlatno pravilo je dve kašičice kafe na 170 mililitara.

Izvor: najzena.rs