Ovako je pre raspada Jugoslavije govorio Dražen Petrović: Ni Srbin, ni Hrvat – ja sam pola-pola

Pisali smo o rodbinskim vezama porodica Petrović i Bodiroga i videli vezu između Dražena i Aleksandra Petrovića sa jedne i Dejana Bodiroge sa druge strane, čuli priču Milenka Savovića, a sada sledi stav samog Dražena koji je 1986. godine dao intervju u kome odgovara na činjenicu da ga gotovo čitav Balkan svojata, rođen je na tlu Jugoslavije, tačnije u Šibeniku, ipak te godine je govorio ovako.

– O tome razmišljaju novinari izvan Jugoslavije. U nas se još niko nije time bavio. Petrović sam! Nas je mnogo. I, što se kaže, dobro smo raspoređeni. Preklom smo iz Crne Gore. Roditelji moga oca preselili su se u Hercegovinu. Otac mi je rođen u mestu iznad Trebinja, majka mi je iz Bilica kod Šibenika, Dalmatinka.

Hercegovac ili Dalmatinac, pitaćete? Pola-pola. Smatram da sam na košarkaškom terenu Dalmatinac, izvan parketa Hercegovac. Onaj s parketa, iskreno, morao bi biti i bolji. Šut, dribling, asistencije, sve to može biti bolje. Nov korak činim u poboljšanju obrane, u skoku. Poboljšavam skok u odbrani. Mislim da u narednom razdoblju moram da radim upravo na tome.

Što se naravi tiče, siguran sam da sam strahovito tvrdoglav. Nešto što namerim za tim idem, pa makar bilo i pogrešno, makar znam da sam pogrešio. Ali mislim da me upravo tvrdoglavost dovela ovamo gde sam sada. Neke obveze, koje nisu, košarkaške, njih znam ne izvršiti… Fakultet, recimo, i tako… – rekao je Jovanu Kosijeru te 1986. godine bivši igrač Šibenke, Cibone, Real Madrida, Portlanda i Nju Džersija, koji je prerano stradao u 28. godini 7. juna 1993.

Izvor: kurir.rs