Ovaj dvogodišnjak sam pere suđe, uključuje mašinu za veš, kuva i čisti – ova metoda je zaslužna za sve

Džeks Tejlor može uz malu pomoć da skuva čaj, koristi mašinu za pranje veša, posprema i priprema jela. Roditelji mu dopuštaju da samostalno radi stvari i uči na sopstvenim pokušajima i greškama.

Ponosna mama Florens naučila je sina da bude potpuno nezavistan koristeći se Montesori metodom. Ova “kontroverzna” metoda vaspitanja daje deci priliku da uče i istražuju svet samostalno. Dok neki roditelji u tome vide problem, Džeksova mama smatra da je njen sin sam sebi dovoljan.

Roditelji mališana podstiču na samostalno učenje. U kratke dve godine svog života naučio je da kuva, pere veš, izrađuje predmete, posprema.

Florens, iz zapadnog Saseksa, kaže: „Svidela mi se ideja da moj sin bude sam sebi dovoljan, motivisan i razvija se u svoje vreme na svoj način.“

“Radi se o tome da ja kao roditelj budem tu i vodim dete, ali isto tako da mu dopustim da se samostalno razvija,” poručila je Florens.

“U vaspitanju nema pohvala ili kažnjavanja, samo smernice i prirodne posledice. Takođe je veliki naglasak na onome što nazivamo” praktičnim životnim radom”, a to su svakodnevne aktivnosti, recimo pranje veša i samostalan rad. Dopuštam sinu da mi se pridruži u kuvanju, pranju veša i bilo čemu drugom što ga zanima. Vrlo je nezavistan, jer mu je sve dopušteno. Bez potrebe da sve vreme govorimo “idi da se igraš, još uvek si premali za to itd,”, naš je sin naučio veštine koje neke odrasle osobe koje sam upoznala nemaju,” poručila je Florens.

Dvadesetpetogodišnja mama Florens dodala je: “Moj sin može i zna da opere veš”.

“Zna kako odabrati pravi program pranja, gde da stavi omekšivač, kao i da prebaci na sušenje kada je pranje gotovo. Ušla sam u kuhinju i videla kako prebacuje programator sa pranja na sušenje veša, a sve štoje trebalo da učinim je da se zahvalim,” navodi Florens.

“Uvek ga je zanimalo kuvanje, pa sam mu to i dopustila. Imamo noževe za malu decu i posuđe za kuvanje, a sam je pripremio lazanje, bolonjeze i omlete. Uvek sam tu da ga čuvam. Koristi šporet, ali zna da je vruće i da ga ne sme fizički dodirnuti, i nikada nije, čak mi je rekao jednom da pomerim ruku jer je bila na šporetu, a šporet je vruć.”

Uobičajena izreka u Montesori zajednici jeste da detetu treba pružiti onoliko pomoći koliko je potrebno, a te izreke se u odgoju drži i Florens.

Florens je dodala: “Moj sin zna da napravi čaj, od početka do kraja. Čitav postupak radi osim što ne sipa iz čajnika, uglavnom zato što mu je prevelik i težak. Ali razume da je vruće i da ne sme da ga dira. Zatim procedi kesice čaja, izvadi ih i promeša i gotovo.”

Mališan i njegova mama tada uživaju u plodovima svog rada – Džeks pije bez kofeina i uzima grickalice kad ih poželi.

Osim što pušta mališana da samostalno donosi odluke, Florens ga podržava u sticanju različitih veština, recimo u prelasku ulice.

Objasnila je: “Naravno da sam tu, spremna da ga zaustavim kada trči po ulici, ako je potrebno, ali uvek mu pružam priliku da sam donese ispravnu odluku i on to uglavnom uvek i učini.”

“Sigurnost na ulici je obavezna i što pre nauči to bolje,” smatra Florens.

Mališan je, tvrdi njegova majka, uvek na sigurnom i pod nadzorom, ali takođe mu se daje prostor za greške i učenje iz njih.

Florens se zaklinje u Montesori metod, a podržavaju je i porodica i prijatelji.

Uprkos tome, neki su kritični prema ovoj metodi vaspitanja i tvrde da je to zanemarivanje deteta, ugrožavanje i loše roditeljstvo. Florens se nada da će više roditelja isprobati njen pristup, ali naglašava da je neophodno prvo istražiti sve metode i tehnike Montesorija.

Izvor: stil.kurir.rs