Ostajem ovde – Srbija je za mene Nemačka

Čitalac portala poslao nam je pismo za koje je insistirao da se objavi, pa ga prenosimo vama.

„Ja sam mlad, dvadesetpetogodišnjak iz unutrašnjosti Srbije. Za razliku od mojih prijatelja koji su fakultet upisali nakon srednje škole, odlučio sam da odmah počnem da radim i nisam pogrešio.

Prijatelji su završili fakultet, ali posla nije bilo. Ovde im se ne radi za početnu platu od 300 evra, ali od nečega se mora krenuti. Pa, i ja sam tako počeo, ali godine i iskustvo su učinile svoje.

Moji prijatelji su jedan po jedan odlazili u Nemačku, bez radnih navika i iskustva završavajući u prodavnicama brze hrane. Mnogi kažu da im je lepo, idealno, hvale se, ali skrivaju bolnu istinu. Rade za 1200 evra, stan plaćaju oko 350 evra, plus računi, plus hrana, kažu da im na kraju meseca ostanu 500 evra.

Pa, prijatelji moji, ja sam zbog toga odlučio da ne idem u Nemačku i da ostanem ovde. Odlično mi je ovde i reći ću vam zašto. Pa, dok ste išli na fakultet, ja sam „ispekao“ zanat i sada radim sam, čak imam i svoje pomoćnike. Radim dobro plaćen posao. Ako vam kažem da mesečno zaradim i po 1000 evra, a kod kuće sam i nemam velike troškove, da li bi mi verovali.

Zato imam poruku za sve mlade ljude. Morate od negde da počnete, makar i za minimalac jer svaki početak je težak. Raditi i stičite iskustvo, a onda će i novac doći. Zato, ko hoće da radi, ima i ovde posla, ali naravno treba da postoji i želja.