Osam pravila Novakove ishrane: Prvo čaša vode, pa sve ostalo

Odavno je poznato da u vrhunskom profesionalnom sportu, pored trenažnog procesa, ključnu ulogu u uspehu imaju i druge stvari poput ishrane. To je na vreme shvatio Novak Đoković koji je od 2010. promenio način ishrane i to mu je donelo neverovatan uzlet u svetu tenisa. Od 2011. on je postao gladijator na terenu koji dobija mečeve i posle šest sati igre.

O tome je dosta pisano i zna se već da je Dr Igor Četojević došao u Novakov tim i promenio mu neke prehrambene navike, koje su bile pogrešne i koje su ga opterećivale.

Od tada, pa do danas, Novak se drži svojih 8 pravila, koje smo pronašli u knjizi „Serviraj za pobedu“ Naravno, to ne znači da sad i vi treba da pohrlite da radite isto što i on, jer je svaki čovek individualan. Treba svako za sebe da nađe svoj odrđeni način ishrane.

Takođe, Nole ne voli da kaže za sebe da je vegeterijanac.

– Da budem iskren, ne volim to etiketiranje. Da, jedem biljnu hranu i to već nekoliko godina, ali zbog pogrešnog tumačenja i mogućih zloupotreba, ne dopada mi se da se nazivam vegetarijancem – dodao je.

8 NOVAKOVIH PRAVILA ISHRANE: Ne jede gluten i mlečne proizvode; Šećer svodi na minimum; Jelovnik se bazira na povrću, pasulju, ribi, voću orašastim plodovima, semenkana, sočivu i zdravim uljima; Godinama ne jede crveno meso; Najveći deo jelovnika je biljnog porekla; Hranu treba žvakati što duže da bi se bolje svarila; Treba naučiti uskladiti hranu sa potrebama tela, dajući mu ono što mu treba i kad treba; Čaša mlake vode se pije odmah posle ustajanja.

Izvor: telegraf.rs