Opštine se bore da ne odu u crvenu zonu i na onlajn nastavu – ove su najugroženije

Ako je suditi po prognozama prof. dr Branislava Tiodorovića, epidemiologa iz kriznog štaba, prvi kandidati za kombinovanu ili skroz onlajn nastavu biće Tutin, Novi Paraz, Mionica, Lajkovac i druge opštine koje imaju minoran procenat vakcinisanog stanovništva.

Ministarstvo prosvete prosledilo je juče svim školama stručno uputstvo za organizaciju obrazovno-vaspitnog rada u u školskoj 2021/2022, i za osnovne i za srednje škole.

Opštine i gradovi svrstavaju se u zelenu, žutu ili crvenu zonu u zavisnosti od stepena rizika za prenošenje virusa, a to određuje i koji će model nastave biti primenjen – prvi, koji podrazumeva nastavu u školi, drugi, koji je kombinovani (škola i onlajn) ili treći – nastava na daljinu (onlajn). Ključan je tim za škole koji čine predstavnici „Batuta“ i ministarstva zdravlja i prosvete.

Preporučeno je da svaka škola koja organizuje onlajn nastavu koristi platfome kao i u prošloj školskoj godini, kao i da se teži da ta nastava bude u realnom vremenu. U samoj školi mere prevencije moraju se poštovati u skladu s modelom nastave, a vakcinisani nastavnici ne moraju da nose maske dok ne priđu učeniku na 1,5 m.

Prof. dr Tiodorović rekao je da će taj selektivni pristup nastavi, koji je i sam zagovarao, verovatno najpre biti primenjen u gradovima i opštinama gde je najmanje vakcinisanih, a gde raste i broj zaraženih.

– Ceo krizni štab, i sindikati i pedijatri saglasni su da školska godina treba da počne na regularan način jer je to deci neophodno i počeće tako u celoj Srbiji. A onda će krenuti selektivni model, u zavisnosti od epidemijske situacije. Ne verujem da će potom u Tutinu, gde je svega 17% vakcinisanih, ili Novom Pazaru, gde je manje od 20%, biti sjajna epidemijska situacija i da će sva deca ići normalno na nastavu. Takav slučaj je i s Mionicom, Ljigom, Lajkovcem, gde će vrlo verovatno biti kombinovana ili onlajn nastava – rekao je dr Tiodorović i dodao da opštine i gradovi koji imaju više od 50 odsto vakcinisanih, poput beogradskih Stari grad, Savski venac, Novi Beograd ili grad Niš ne bi trebalo da imaju većih problema s nastavom.

Izvor: kurir.rs