Opština Svrljig za primer svima: Besplatno dele maske za sve sugrađane

Svrljig je najverovatnije prva i jedina lokalna samouprava u Srbiji koja svojim građanima na ulici deli besplatne maske. To je kao vid prevencije u borbi protiv korona virusa. Na četiri lokacije u ovom mestu postavljene su kutije sa besplatnim zaštitnim maskama za lice.

Kutije su postavljene ispred Policijske stanice, Pošte, Poreske uprave i kod Sajtarevog spomenika. Pomenute lokacije obišla je predsednica opštine i komandant Štaba za vanredne situacije Jelena Trifunović. Ona je apelovala na građani racionalno troše maske u skladu sa potrebama. I napomenula da su kutije pokrivene video nadzorom.

– Još na prvoj sednici Štaba za vanredne situacije smo doneli takvu odluku. Opština da obezbedi maske za građane, radnike i administraciju. Tri tekstilne fabrike u Svrljigu Viktorija stajl, Kasker i Prestiž, nisu htele uslužno da šiju za druge kompanije već su odlučile da to rade za svoj grad tako da se u njhovim pogonima šiju ove maske.

U četvrtak i petak prole nedelje smo ih prvo podelili trgovcima jer su najizloženiji virusu. Svako je uzeo samo onoliko koliko im treba. Onda smo podelili radnicima koji rade, jer nam je bitno da sačuvamo privredu. I na kraju smo danas krenuli sa podelom građanima, priča Trifunovićeva.
Maske čiju izradu finansira opština Svrljig će biti distribuirane i na sesokom području.

– Pošto smo u vanrednom stanju i nema radova na asfaltiranju i drugih stvari, smatrali smo da je ovo prva stvar koju treba uraditi kako bi smo zaštitili stanovništvo. Krenućemo u podelu i na selu kao i novu turu trgovcima, kako bi mogli da bez problema menjaju maske. Trgovci će imati jednu količinu i za mušterije koje nisu uzele maske na ulici, kaže Trifunovićeva.

Izvor: blic.rs