Oljuštite jaje bez nereda: Potrebna vam je samo jedna tegla (VIDEO)

Kuvanje jaja jedan je od najlakših kulinarskih zadataka, no većina ima problem s ljušenjem.

Ukoliko spadate u grupu onih kojima to ne polazi za rukom bez nereda i odstranjivanja većine belanca, pokušajte neki od ovih trikova.

Ukoliko želite savršena tvrdo kuvana jaja, stručnjaci savetuju da ih, umesto u kipućoj vodu u koju ste dodali malo sirćeta ili sode bikarbone, kuvate na pari. Sve što je potrebno je da u šerpu savite malo vode, stavite umetak za kuvanje na pari u lonac, u njega stavite jaja, poklopite i kuvate.

Za savršena tvrdo kuhana jaja potrebno je 14 minuta, a nakon toga jaja stavite u hladnu vodu s komadićima leda kako biste zaustavili proces termičke obrade.

Stručnjaci tvrde da su jaja skuvana na ovaj način ukusnija i da se lakše gule. Osim toga, lakše se gule starija jaja pa izbegavajte ona sveža.

Tvrdo kuvano jaje lako ćete oguliti ako ga stavite u teglu u koju ste prehodno ulili malo vode. Zatvorite teglu pa je snažno protresite. Za nekoliko sekundi ljuska jajeta bi trebala otpasti.

Osim toga, možete pokušati i trik s kašikom. Kucnite jaje od tvrdu podlogu da napravite pukotinu, a zatim pažljivo umetnite kašiku između ljuske i jajeta i rotirajućim pokretima odvajajte ljusku. Stručnjaci tvrde da je ovo jedan od najlakših načina guljenja jajeta uz koji nastaje minimalan nered.

Izvor: espreso.rs