Olakšice za zemlje iz okruženja ostaju na snazi, a za ostale postoje tri mogućnosti

Ulazak bez obaveznog negativnog testa moguć je i dalje iz šest država regiona: Albanije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Crne Gore i Mađarske.

Na Ministarstvu zdravlja se navodi da je doneta Uredba o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid-19. Prema njoj moguće su tri opcije za ulazak u Srbiju.

Opcija 1: Potvrda o revakcinaciji

Prema ovoj opciji, ulazak u Srbiju omogućen je svi državljanima naše zemlje i strancima koji sa sobom imaju potvrdu da su revancinisani i to nekom od vakcina koje priznaje Ministarastvo zdravlja Republike Srbije. To su vakcine Fajzer/Biontek, Sinofarm, Sputnjik V i Astrazeneka s tim što je za ovu poslednju, zbog posebne procedure, dovoljna i jedna doza.

Opcija 2: Negativan PCR test

Svima koji dolaze u Republiku Srbiju iz svih država sveta, osim pomenutih šest zemalja regiona, dozvoljen je ulazak u u Srbiju i pod uslovom da poseduju negativan PCR test, ne stariji od 48 sati od vremena izdavanja, a licima koja dolaze iz Sjedinjenih Američkih Država umesto negativnog PCR testa priznaje se pod istim uslovima negativan Antigen FIA Rapid test.

Izuzetak od ove Uredbe su državljani Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Severne Makedonije, Crne Gore i Mađarske koji slobodno mogu da ulaze u našu zemlju i kojima negativan PCR test nije potreban, a ovo isto važi i za državljane Srbije koji se vraćaju iz ovih zemalja.

Strani državljani su u obavezi da se testiraju pre putovanja, a ne prilikom dolaska u Republiku Srbiju. U našu zemlju ne mogu da uđu ukoliko nisu testirani i ne poseduju negativan test i njima neće biti odobren ulazak u Srbiju, a pri tome će biti vraćeni u zemlju iz koje dolaze.

Ovo se ne odnosi na:

– strane državljane koji su u tranzitu kroz Republiku Srbiju. Tranzit za strane državljane se ograničava na period ne duži od 12 časova od momenta ulaska na teritoriju Republike Srbije.

– na posadu i kabinsko osoblje vazduhoplova čije je krajnje odredište Republika Srbija.

– na posadu, osoblje i putnike koji su u tranzitu, odnosno transferu preko međunarodnih aerodroma Republike Srbije.

– na akreditovane članove osoblja stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava i kancelarija međunarodnih organizacija i članove njihovih porodica koji su nosioci posebnih ličnih karata, odnosno identifikacionih dokumenata izdatih od strane Ministarstva spoljnih poslova i Generalnog sekretarijata Vlade.

– na maloletna lica starosti do 12 godina ako roditelj, staratelj ili drugo lice koje je u pratnji deteta poseduje negativan RT-PCR test, odnosno negativan Antigen FIA Rapid test za lica koja dolaze iz SAD ukoliko je potreban

– na strane državljane koji imaju odobren privremeni boravak ili stalno nastanjenje u Republici Srbiji.

– na pripadnike stranih vojnih, policijskih i drugih službi bezbednosti koji su u tranzitu preko teritorije Republike Srbije ili dolaze u Republiku Srbiju radi izvršenja službenih zadataka uz prethodnu najavu.

– na lica koja su potpuno vakcinisana.

– na strane državljane prilikom obavljanja međunarodnog prevoza, radi preuzimanja ili istovara robe ili radi prevoza lica u ili kroz Republiku Srbiju.

Državljani Republike Srbije i strani državljani koji imaju odobren privremeni boravak ili stalno nastanjenje u Republici Srbiji, koji dolaze iz država sa nepovoljnom epidemiološkom situacijom i to iz svih država sveta, izuzev iz Republike Albanije, Bosne i Hercegovine, Republike Bugarske, Republike Severne Makedonije, Crne Gore i Mađarske, dužni su da, prilikom ulaska u Republiku Srbiju, poseduju negativan PCR test na prisustvo virusa korona, izdat od strane referentne laboratorije države iz koje dolaze, odnosno ulaze u Republiku Srbiju, odnosno licima koja dolaze iz Sjedinjenih Američkih Država, negativan Antigen FIA Rapid test, ne stariji od 48 časova od datuma izdavanja rezultata.

Domaćim i stranim državljanima koji ulaze u Republiku Srbiju zbog poslovnih razloga, uz prethodno obaveštavanje Privredne komore Srbije, dozvoljen je ulazak u Republiku Srbiju pod uslovom da u roku od 24 časa od časa prelaska državne granice dostave Privrednoj komori Srbije negativan PCR test ili antigen test na prisustvo virusa SARS-CoV-2, izdat od strane referentne laboratorije Republike Srbije.

Privredna komora Srbije će najavu prelaska državne granice ovih lica bez odlaganja dostaviti Ministarstvu unutrašnjih poslova – Upravi granične policije, a najkasnije 24 sata pre njihovog očekivanog prelaska državne granice.

– Ukoliko lice ne dostavi negativan PCR test ili antigen test na prisustvo virusa kovid-19 u roku od 24 časa od časa prelaska državne granice ili ukoliko test bude pozitivan na prisustvo virusa SARS-CoV-2, Privredna komora Srbije o tome bez odlaganja obaveštava teritorijalno nadležan zavod za javno zdravlje – navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Opcija 3: Karantin

Kao konačna, krajnja mogućnost, u slučaju da osoba koja dolazi u Srbiju ne poseduje ni potvrdu o revakcinaciji, ni negativan PCR test, ostavljen je odlazak u karantin od deset dana po ulasku na teritoriju Srbije. Nakon deset dana provedenih u karantinu to lice može da se slobodno kreće po teritoriji Republike Srbije.

Izvor: blic.rs