Ojačajte imunitet uz savete dr Nestorovića: Kopriva i šetnja pomažu, ali jedno je presudno

Profesor medicine Branimir Nestorović, specijalista je pedijatrije sa subspecijalizacijom iz pulmologije i alergologije. Takođe je pobornik narodne medicine i upotrebe prirodnih sredstava u lečenju ali i sticanju imuniteta. Ovog puta otkrio je kako da ojačamo svoj imunitet.

„Ima mnogo načina za podizanje imuniteta. Jedan je šetnja na hladnom vazduhu, u trajnju do sat vremena. Drugi je boravak u sauni, takođe do sat vremena. U ishrani korisiti hranu bogatu vlaknima, povrće, najmanje dva puta nedeljno morska riba, po mogućnosti pečena“, savetuje Nestorović.

Takođe, postoje i biljke koje postižu dobre rezultate u podizanju imuniteta:

„Na prvom mestu je list koprive, na drugom bih uvek stavio beli luk, a treće mesto orah. Kopriva sadrži brojne imunostimulatorne i antikarcinogene supstance, a beli luk i brokoli suprona jedinjenja koja su izraziti antioksidansi. Orah je namirnica sa puno korisnih materija, neke od njih, junglan na primer su jedinstvene samo za njega.

Naravno, za imunitet je naročito bitno i kako se osećamo u svojoj koži.

„Definitivno znamo da psihički stres dodovdi od ozbiljne supresije imunog odgovora. Stres aktivira odgovor koji u osnovi ima aktivaciju simptokusa, a to sve ide na uštrb aktivnosti imunog sistema i intelektualnih funkcija. Stoga je postizanje stanja relaksacije, vežbama disanja, dobrim snom, meditacijom uvek dobro za imuni sistem“, zaključuje Nestorović.

Izvor: srbijadanas.rs