Oglasio se epidemiolog Predrag Kon: Mere će biti opet obavezne ako ne budemo poštovali ove dve stvari

Epidemiolog Predrag Kon objavio je da se epidemija u Srbiji ispolitizovala i kritikovao one koji su kritikovali vanredno stanje, a sada su „šokirani skidanjem istog“.

On je na svom Fejsbuk profilu napisao da su trenutne mere na nivou preporuka, ali nije isključio mogućnost da budu opet obavezne.

„U Srbiji epidemija C0VID-19 se politizovala, a posebno se koristi od strane antivakcinalnog pokreta. Ne smatram to neobičnim, ali sam zabrinut zbog ozbiljnog nepoverenja srpskog društva prema sopstvenoj preventivnoj medicini koja je UVEK temelj svakog zdravstvenog sistema. Svaka nadgradnja bez ojačanog temelja nije dobro i detaljno osmišljena.

Najveći kritičari vanrednog stanja zbog cov.id 19 i policijskog časa sada su potpuno šokirani skidanjem istog. Mere i dalje postoje, ali su trenutno na nivou preporuka (ako bude potrebno biće opet obavezne bez vanrednog stanja). Nepoštovanje preporuka za održavanje distance i korišćenje zaštitne opreme radi zaštite izaziva šok kod onih koji su govorili o „nerazumnim“ restrikcijama, ali po mom utisku i kod svih koji se osećaju ugroženo i prepušteno sebi.

Da li smo društvo koje razume samo zabrane, zakonsku obaveznost i kazne koje proističu iz ne poštovanja ovih obaveza? Smatram da mnogo može da se uradi u ovom periodu korona krize na povećanju svesti u Srbiji da je u svakoj pandemiji vrlo bitno shvatiti da je to UVEK rat protiv biološkog agensa. Obaveza da se vodi računa da nikoga ne zarazimo odnosi se ne samo na covid19 već i bilo koje druge zarazne bolesti i u vanpandemijskim uslovima. Srbija ima svoju preventivnu medicinu“, napisao je on na Fejsbuk profilu.

Izvor: kurir.rs