Odmah isključite ovu funkciju na svom telefonu jer je raj za hakere, savetuju stručnjaci

Vaš Bluetooth je nebezbedan. Veoma nebezbedan. Ovo je poruka koja nam je stigla sa najveće hakerske konvencije.

Bluetooth, bežična tehnologija koja služi za povezivanje uređaja, je raj za hakere. Učesnici hakerske konvencije DEF CON savetuju svima da ga isključe kada ga ne koriste.

– Ljudi mogu da prate vaše Bluetooth uređaje. Ovo je hroničan problem sa uređajima sa slušalicama i fitnes meračima. Bluetooth uređaji imaju ogromne bezbendnosne propuste koji samo čekaju da ih neko zloupotrebi, tvrde stručnjaci.

Nedavni KNOB napad je odličan primer koliko su Bluetooth konekcije.

Velika Bluetooth ranjivost može da dozvoli hakerima da promene sadržaj obližnjih Bluetooth uređaja.

Ako koristite Bluetooth za muziku ili audio, opasnost je manja, izjavio je Adam Kujawa, direktor kompanije Malware Bytes.

– Kada koristite Bluetooth za druge stvari, kao što je prenos podataka, onda se rizik od napada povećava. Na svu sreću, veštine koje neko mora da poseduje da bi iskoristio Bluetooth ranjivosti su na prilično naprednom nivou, tvrdi on.

Sa druge strane, Džejk Kouns iz kompanije Risk Based Security veruje da zbog rasprostranjenosti ove tehnologije samo jedna mala ranjivost može da ima ogroman uticaj.

– Ono što dodatno komplikuje problem jeste to što mnogi Bluetooth uređaji ne mogu birti lako apdejtovani, ili uopšte, zbog čega će zauvek biti podložni napadima, dodaje on.

Izvor: telegraf.rs