Od prvog septembra poskupljuje struja: Evo koliko će biti viši računi građana

U Srbiji će struja od prvog sepmtebra poskupeti u opsegu od 7,7 do 7,9 odsto, jer je analiza stanja u Elektroprivredi Srbije, koja je urađena na zahtev Međunarodnog monetarnog fonda, pokazala da je cena proizvodnje električne energije viša od prodajne za domaćinstva i male kupce.

Dokument koji je trađio MMF od srpskih vlasti pokazao je tu anomaliju nakon treće revizije aranžmana a čiji je rok izrade bio kraj juna. Između redova se naslućuje da je neizbežno hitno poskupljenje struje jer u suprotnom preti da se ugrozi finansijska održivost EPS-a. Takvi pokazatelji upalili su crvenu lampicu i u državi jer je jasno da su niske cene kilovata, koje su često služile i kao socijalna mera, neodržive i da se moraju što pre menjati jer u suprotnom Elektroprivreda Srbije može da ima nenadoknadivu štetu. Zbog toga je postignut načelni dogovor najodgovornijih ljudi u državi da od septembra poskupe kilovati najmanje za 7,7 odsto jer bi svaka niža cena ostavila nesagledive posledice na funkcionisanje srpskog energetskog sistema.

– Razlog za ovakav paradoks je to što se u Srbiji struja tretira kao socijalna a ne ekonomska kategorija. Takav pristup država mora da promeni i da iznađe druge mehanizme kako bi zaštitila najugroženiju kategoriju stanovništva. Tu strategiju, pored MMF, koji je tražio da se uradi procena novih tarifa, koje bi uključivale i povećanje izdvajanja za obnovljive izvore energije, podržava i Svetska banka, koja je uključena u realizaciju značajnih investicionih projekata u EPS. Ovih dana i njihovi predstavnici bi trebalo da se upoznaju s rezultatima ove analize ali da i čuju mere koje su neophodne da se obavi finansijska konsolidacija srpske elektroprivrede. Jedna od tih mera svakako je povećanje cene struje, a analize pokazuju da bi ono trebalo da se kreće u opsegu od 7,7 do 7,9 odsto. Tačan procenat uvećanja koštanja kilovata znaće se ovih dana jer zavisi i od odluke o visini izdvajanja za obnovljive izvore energije. To su ipak tehničke stvari jer suštinski potrošačima to nije važno. Ono što je važno, bar kako sada stvari stoje, to je da je vlast dala zeleno svetlo da se ide i sa najvećim procentom povećanja od 7,9 odsto, ali ipak treba sačekati – navodi izvor upoznat sa celom situacijom.

Ovih dana, kako dodaje, Agencija za energetiku bi trebalo da donese odluku jer je zahtev za poskupljenjem upućen ovom telu.

– Po mojim saznanjima, preliminarna analiza koju je uradio EPS dostavljena je Ministarstvu energetike, koja bi ovih dana trebalo da se predstavi Vladi. Nakon toga verovatno će se cena korigovati. Na tome je MMF insistirao prilikom polugodišnje revizije održane početkom meseca, kada je jasno stavio do znanja da Srbija hitno cenom kilovata mora da pokrije troškove proizvodnje struje, što kod EPS-a sada nije slučaj. Oni su čak tražili da poskupljenje bude od 1. avgusta, ali srpske vlasti na to nisu pristale. Ako se cena koriguje u najvećem iznosu, odnosno 7,9 odsto, računi će domaćinstvima u proseku biti uvećani za blizu 220 dinara. Od tih para novac neće otići samo na račun EPS-a, već i EMS-a i ODS-a – kaže naš izvor iz Vlade Srbije.

Poslednje poskupljenje struje od 3,9 odsto zabeleženo je decembra prošle godine, tako da prosečna cena kilovata sada za domaćinstva iznosi oko 7,3 dinara bez poreza i taksa. I sa tim povećanjem Srbija ima najjeftiniju struju u regionu i Evropi. Da je to isitna, pokazuju podaci po kojima Srbija ima 7,2 odsto nižu cenu nego Severna Makedonija, 18,9 odsto nego Bugarska, 24 odsto nižu od Albanije. Hrvatski kilovat je, u odnosu na srpski, skuplji za 70,97 procenata, a slovenački čak 122 odsto.

Izvor: blic.rs