Od danas olakšice za sve koji plaćaju keš kredit – ovo su novi propisi Narodne banke

Zahvaljujući propisima koje je usvojila Narodna banka Srbije (NBS), građani Srbije od danas mogu da refinansiraju ili promene datum dospeća poslednje rate kredita na dodatne dve godine ukoliko su svoje potrošačke kredite, uključujući i one za kupovinu motornih vozila, gotovinske ili druge kredite, podigli do 18. marta ove godine.

Ovo će građanima omogućiti da sa bankom dogovore o manjoj mesečnoj rati kredita.

Pprimera radi, 700.000 dinara, sa periodom otplate od sedam godina, odnosno 84 meseca, i kamatom od 11 odsto biti manja za 1.747 dinara. Međutim, važno je napomenuti i da će na kraju računice otplata ovakvog kredita biti skuplja za čak 98.916 dinara.

U Udruženju banaka Srbije kažu da je „odluka NBS doneta i da time mogućnost produžetka potrošačkih kredita postoji“, ali da svaki građanin sam treba da odluči da li je produženje trajanja kredita u njegovom interesu.

– Ukoliko klijent zatraži produženje roka otplate, a time i smanjenje rate, to će mu biti odobreno. Produžetak roka otplate može znatno da pomogne pojedinim građanima jer će im smanjiti mesečnu obavezu. Međutim, mi uvek pozivamo svakog klijenta da sam proceni svoju poziciju. Da li mu je nužno produženje trajanja kredita ili je u njegovom interesu da plaća veću ratu, ali da svoju obavezu ranije završi. Ta procena je različita od jednog do drugog klijenta – kažu u UBS.

Oni takođe dodaju i da je „bankarski sistem stabilan i da ove mere ne utiču negativno na njegovu stabilnost“, a to je, kako ističu, najvažnije i za banke, i za građane, i za državu.

Izvor: kurir.rs