Od 1. januara se menjaju uslovi za odlazak u penziju: Jedino ovako možete izračunati kolika će vam biti penzija

U Srbiji će od 1. januara 2023. godine uslovi za odlazak u penziju biti drugačiji. Prema novom Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, pomera se starosna granica za odlazak u penziju ženama za dva meseca, dok će za muškarce ostati ista pravila.

U 2023. godini sa najmanje 15 godina staža osiguranja žene će moći u penziju kad napune 63 godine i šest meseci života, a muškarci sa navršenih 65 godina.

Za ostvarivanje prava na prevremenu starosnu penziju, od 1. januara 2023. godine muškarcima će biti potrebno 40 godina staža osiguranja i 60 godina života, a ženama najmanje 40 godina staža osiguranja i 59 godina i šest meseci života.

Ovo će važiti sve do 2024. godine, kada će za oba pola važiti isti uslov da imaju 60 godina života i 40 godina staža osiguranja.

Osiguranici oba pola mogu ostvariti pravo na penziju i ukoliko imaju navršenih 45 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života.

Za ostvarivanje prava na starosnu i prevremenu starosnu penziju priznaje se samo staž osiguranja za koji postoje registrovani podaci u bazi matične evidencije Fonda.

Na zvaničnom sajtu Republičkog PIO fonda, postoji kalkulator gde se može izračunati vrednost penzije koja sleduje. Izračunavanje uslova za dobijanje penzije se vrši na osnovu broja godina, ukupnog staža osiguranja do danas, kao i to da li ste trenutno u osiguranju.

Obračun se vrši stavljanjem u odnos ukupne zarade (osnovice) osiguranika, u pravilu, počev od 1. 1. 1970. godine sa prosečnom godišnjom zaradom u Republici Srbiji za svaku kalendarsku godinu i na taj način izračunava godišnji lični koeficijent, s tim što on ne može biti veći od pet.

Zbir godišnjih ličnih koeficijenata se deli sa periodom za koji su obračunati i dobija se lični koeficijent koji ne može biti veći od 3,8.

Tako dobijen lični koeficijent se množi sa ukupno ostvarenim penzijskim stažem i opštim bodom koji predstavlja fiksni iznos koji se usklađuje na isti način kao i penzija.

U Srbiji je registrovano 1, 7 miliona penzionera različitih kategorija. Pored starosne i prevremene penzije, postoji i invalidska penzija, zatim porodična penzija, kao i novčana nadoknada za telesno oštećenje i naknada za negu i pomoć drugog lica…

Izvor: blic.rs