Obratite pažnju, ovako vam može biti obustavljena isplata penzije: Stiglo upozorenje iz PIO fonda

Stiglo je jedno od najzanimljivijih pitanja u Fond PIO. Naime, jedan korisnik je naveo kako je ostvario pravo na najniži iznos penzije u Srbiji i da je penziju uredno primao.

„Preselio sam se u BiH i otvorio račun u tamošnjoj banci da bih primao penziju iz Srbije. Međutim, iznos penzije koju primam je sada manji“, požalio se penzioner.

Kako su mu odgovorili iz Fonda, uticaj prebivališta na korišćenje najnižeg iznosa penzije uređen je međunarodnim sporazumima koje Fond primenjuje i koji predviđaju koja su davanja moguća kada korisnik penzije živi u drugoj državi.

Preseljenje u neku od bivših država SFRJ povlači obustavu najnižeg iznosa penzije. Zbog toga, ukoliko osoba koja koristi najniži iznos penzije menja mesto prebivališta, odnosno preseli se iz Srbije u inostranstvo, u obavezi je da o tome obavesti Fond u cilju dalje isplate u inostranstvu, a i radi provere da li se i dalje može vršiti isplata najnižeg iznosa.

Ukoliko to ne učini, može doći do raznih preplata za korisnika koje kasnije mora da vraća. Dakle, ukoliko se korisnik iz Srbije preseli na teritoriju BiH, njemu se od dana promene prebivališta obustavlja isplata najnižeg iznosa penzije.

Važno je znati da se kao činjenica na osnovu koje se ceni mogućnost isplate najnižeg iznosa uzima prebivalište, a ne to da li se isplata vrši u Srbiji ili u drugoj državi.

Izvor: espreso.co.rs