Obratite pažnju – Ako lubenica ima procep, odmah je bacite

Dolazi sezona lubenica, a novo otkriće baca senku uživanja na ovo divno povrće, za koje se generalno veruje da je voće.

Osim gašenja žeđi, lubenica je odlična hrana za mršavljenje, jer brzo zasićuje i nema previše kalorija. Takođe ima blagi diuretski efekat, pa nije čudo što je mnogi preporučuju. Ali nisu sve lubenice dobre za zdravlje, štaviše, neke mogu biti vrlo opasne.

Verovatno ste već naleteli na lubenicu koja ima pukotine u unutrašnjosti. Dva su razloga zašto se ovo dešava, a jedan od njih je da je kasno ubrana, tako da se njegov sadržaj „smanjio“. Upravo „ona“ lubenica koja je sazrela previše je obožavana zbog svojih šećera.

Međutim, nedavni incident u Kini, gde su farmeri preterali sa pesticidima i izazvali masovno pucanje lubenica, privukao je pažnju javnosti na pukotine u unutrašnjosti, koje su rezultat delovanja pesticida koji ubrzavaju da sazri.

Ta vrsta pesticida, osim što ubrzava rast, stvara pukotine i teksturu lubenice pretvara u „prašinu“, a u najgorem slučaju može doći do mnogih negativnih posledica po zdravlje. Istraživanja na životinjama izloženim pesticidima kroz hranu pokazuju povećan broj tumoora i uroloških problema.

Kako se nositi sa ovim problemom? Jedini način je da imate poverenja u onoga koji prodaje lubenicu.